Dragkings



Vrouwen die zich als mannen kleden heten drag kings. Zij dragen voor mannen bestemde kleding, mannelijke schoenen, geen make-up, kort haar en maken met sporttape of een strak shirt hun borsten zo plat mogelijk. Ze hebben baarden en snorren en stoppen een pantykousje  gevuld met watten of siliconen neppenis in hun onderbroek die daarvoor speciaal is gemaakt, een bezigheid die in het Engels pregnant packing heet. Zonder zo'n ding in hun broek voelen zij zich naakt.'

 

Ze roken sigaren en ze drinken bier uit de fles, ze krabben zich in hun kruis, zitten wijdbeens op een barkruk en vertrekken hun mond tot een scheef bekje waaruit je onmiddellijk een vervelende opmerking vermoedt.



Net als The Village People, die in de jaren 70 furore maakten met nummers als `YMCA' en `In The Navy', overdrijven de drag kings bekende mannelijke types, zoals een arbeider met spijkerbroek en houthakkershemd, een dandy in een krijtstreepkostuum, een gangster in een wit pak met brede revers of rocker met vetkuif en rucheshemd.
Sommige kings gaan ook in het dagelijks leven als man gekleed.  Niet alleen vrouwen, ook mannen kunnen een drag king zijn. Soms is het moeilijk uit te maken of een vrouw in drag is of zichzelf.
Drag kings zijn het late lesbische antwoord op de bekende drag queens. Zij doken begin jaren negentig op in clubs in New York, Londen en San Francisco, al zijn er ook voor voorlopers van drag kings aan te wijzen.
Vesta Tilley was dertig jaar de beroemdste en best betaalde drag king in de Britse en Amerikaanse theaterwereld. Annie Hindle en Ellen Westman traden op als ruige, onstuimige mannen-van-de-stad.



Gladys Bentley

 

Winifred Emms, het best bekend onder haar artiestennaam Hetty King (1883-1972) zou je als een van de eerste drag kings kunnen noemen. Hij trad voor het eerst op in december 1904 in het pas geopende Empire-Hippodrome in Ashton-under-Lyne, waar hij werd aangekondigd als "The Society Gem". Het zou de eerste keer zijn in een lang reeks van voorstellingen in dit theater.

Een bekende Engelse drag king was Diane Torr (1948 - 2017).



Sinds 1990 gaf zij workshops waarin vrouwen niet alleen konden leren zich als man te kleden, maar ook gedragscodes, gebaren, lichaamstaal en bewegingen die de opvoering van mannelijkheid vormen.

zie: Man for a day

Drag kings doken begin jaren negentig op in clubs in New York, Londen en San Francisco, al zijn er ook voor de kings voorlopers aan te wijzen. In New York zijn de drag kings vooral als performers op het podium te vinden, o.a. in Club Casanova

Stormé DeLaverié (1920 – 2014) was al in de jaren veertig een extra attractie als male impersonator mannen in de Jewel Box revue in New York. Ze was er bij toen in New York de Stonewall rellen uit braken.
Zij patrouillleerde in de straten van NY om de lesbiennes in de wijk te beschermen en werd bekend als "the Rosa Parks van de homogemeenschap.



Dragqueens zijn een bekend begrip in Nederland. Bekende Nederlandse Drag Kings zijn Lee Machetti, Mijke van der Zee, Johnny de Hond, Magik  Montague en Bart Le Normand.



Lee Machetti  Een groot artikel over deze Drag King verscheen in Zij aan Zij, jrg. 23, nr. 8 2014, p. 14-17

BNN maakte in 2012 twee korte documentaires over Drag King Lee Machetti in de serie Je zal het maar zijn, waarin Sophie Hilbrand op pad gaat met mensen die een bijzondere keuze hebben gemaakt in hun leven of in een uitzonderlijke situatie verkeren


Venus Boyz (2002)
In de documentaire Venus Boyz (2002) vormt een Drag King-avond in de legenarische New Yorkse club Casanova waar vrouwen met artiestennamen als Mo B. Dick, Del LaGrace Volcano, Bridge Markland en Mistress Formika op het podium speelse stukjes 'genderbending' en 'crossdressing' ten beste geven, het vertrekpunt voor een geslacht overschrijdende odyssee naar een wereld waar vrouwen mannen worden.
De Drag Kings ontmoeten elkaar in clubs waar ze zich wellustig transformeren in hun mannelijke alter ego's, mannelijkheid parodiëren en mannelijke erotiek en machtsstrategieën verkennen. In Londen zien we vrouwen experimenteren met hormonen om zo nieuwe mannen te worden en 'cyborgs'. Mannelijkheid en transformatie als performance, subversiviteit of existentiële behoefte.
De documentaire geeft een redelijk compleet beeld van deze subcultuur. De shows in Club Casanova zijn onovertroffen als viering van seksualiteit. Zoals een als dominee verklede dame aan het eind van de film verkondigt: "I say amen to anybody sexual."



The Drag King book
Drag king legende Mo B. King, in het dagelijks leven bekend als Maureen Fischer, staat in het Drag King book voor de spiegel in zijn kleedkamer. Links is hij een mager mannetje in zijn ondergoed. Zijn biceps en zijn torso zijn niet imposant, maar hij is duidelijk rechtsdragend. Op de rechterfoto heeft King, leider van de bekendste New Yorkse drag king club, Club Casanova, een veren boa om zijn schouders geslagen. Zo gebruikt hij met een knipoog een van de geliefdste attributen van een man in drag
Mo B. Dick wordt wel beschouwd als een van de grondleggers van de hedendaagse drag king beweging. In november 1995 begon Mo B. Dick in New York City met vele primeurs voor dragkings. Mo was de grondlegger van Club Casanova, 's werelds eerste wekelijkse feest, uitsluitend voor dragkings. Daarna nam Mo The Men of Club Casanova mee op tournee voor de allereerste drag king cabaret tour door de VS en Canada. John Waters koos Mo voor zijn film Pecker waar Mo T-Bone de stripper speelde met een drag king twist. Mo B. Dick komt uitgebreid aan bod in The Drag King Book van Judith “Jack” Halberstam en fotograaf Del LaGrace Volcano, het eerste boek over en voor dragkings. Ook in de documentaires Y2K: Drag Kings, en Venus Boyz dragkings Mo B. Dick te zien. Samen met collega-trag king Ken Vegas creëerden Mo en Ken in 2018 dragkinghistory.com, de eerste website over dragkings.


Een groot artikel over deze Drag Kings verscheen in Zij aan Zij, jrg. 23, nr. 8 2014, p. 14-17

Corrine van der Velden schreef in De Volkskrant van 31 juli 2012 over hen een artikel.

Omroep BNN maakte in 2012 twee korte documentaires over Drag King Lee Machetti in de serie Je zal het maar zijn, waarin Sophie Hilbrand op pad gaat met mensen die een bijzondere keuze hebben gemaakt in hun leven of in een uitzonderlijke situatie verkeren.


Dragkings: Sexy Galexy, Jim Boh and Lee Machetti in: Dragkings ; Spuiten en Slikken BNN

Je zal het maar zijn

Je zal het maar zijn.The Best Drag Kings Of All Time

The Drag King Book Bier uit de fles / Bianca Stigter. NRC, 15 oktober 1999

‘Is dat een vrouw?’ / Jasmijn Mioch In: Vrij Nederland, 30 mei 2011