Ik man vrouw

"Ik man/vrouw" Museum Het Dolhuys in Haarlem; 26 september 2012 t/m 17 maart 2013


Wanneer is een man een man en wat maakt een vrouw een vrouw? In museum het Dolhuys in Haarlem proberen ervaringsdeskundigen, wetenschappers en kunstenaars antwoorden op deze vragen te geven. Zij vertellen in de bijzondere tentoonstelling IK M/V over de vage scheidslijn tussen man en vrouw door middel van foto’s en films over hun seksuele identiteit, over transseksuelen, genderkinderen, vrouwelijke mannen en mannelijke vrouwen.

Het resultaat geeft een prachtig beeld van deze relatief onbekende groepen. Hoe stereotype denk je zelf?  Het doel van deze expositie is om vooroordelen en denkwijzen open te breken, vooroordelen over transseksuelen, mannelijke vrouwen en vrouwelijke mannen ter discussie te stellen en een nieuw licht over deze materie te laten schijnen.

De bezoeker maakt kennis met Corinne van Tongerloo, die in 1960 als een van de eersten in Europa een geslachtsaanpassende operatie heeft ondergaan. Daarvoor moest zij naar Casablanca, waar een Franse arts deze operaties uitvoerde. In Nederland waren dergelijke operaties toen nog verboden.

Michiel van Erp maakte in 2011 over haar zijn documentaire ‘I Am a Woman Now’.

De kunstenares Moniek Toebosch beleefde in 2010 haar ‘coming out’ en ging sindsdien door het leven als man én vrouw. Zij wilde zich niet in een hokje laten duwen en liet haar gevoel bepalen hoe zij zich presenteerde. Haar doel was om als mens bekeken te worden en niet als geslacht.

Fotografe Sarah Wong toont enkele foto’s uit haar boek ‘Genderkinderen, geboren in het verkeerde lichaam’.

Diana Blok presenteert foto’s uit de serie ‘See Through Us’ (2009). Waarin zij homoseksuele mannen en vrouwen en transgenders in Turkije portretteert.

In ‘Solitary Fruit’ legde fotografe Risk Hazekamp, die drie maanden als man door de Verenigde Staten reisde, de reacties op haar nieuwe identiteit in beeld vast.


Koen Hauser maakte een video over fotomodel Valentijn de Hingh; geboren als jongen, nu een veelgevraagd fotomodel.

Ted van Lieshout schreef gedichten voor zijn nieuwste bundel ‘Wij zijn een wonder, misschien zijn wij bijzonder’ Zestien grappige of ontroerende gedichten voor kinderen over anders zijn. Met paginagrote kunstzinnige kleurenillustraties en is er werk van kunstfotografe Inez van Lamsweerde te zien. Zij beweegt zich nadrukkelijk op het grensvlak tussen commerciële fotografie en kunst.

Castratie van homoseksuele "delinquenten"


Op deze expositie was ook een ‘castratietafel’ te zien afkomstig uit de psychiatrische inrichting St. Willibrord in Heiloo, die werd gebruikt voor de castratie van homoseksuelen.

Deze katholieke instelling raakte gespecialiseerd in de behandeling van "zedendelinquentie". Dat was in die tijd een ruim begrip. Tot in de jaren 50 werd er geen onderscheid gemaakt tussen pedofilie en homoseksualteit.


Het Nederlandse Heiloo, schuiloord voor pedopriesters

Onderzoek Therapeutische castratie en andere psychiatrische behandelingen van zedendelinquenten 1920-1970

Ik man vrouw, tentoonstelling, Museum het Dolhuys, Haarlem

Sekse een begripsgeschiedenis

1956 Henk Heithuis - gecastreerd na aangifte misbruik - 1930-1970 De castratie van homoseksuelen en pedofielen.

Perverse onschuld – Inez van Lamsweerde

Niemand die het antwoord weet / Meyer Sluyser. - 1967

Het levensverhaal van een homoseksueel die zich in de dertiger jaren, mede door het onbegrip van zijn familie in een gesticht voor terbeschikkinggestelden wordt geplaatst.