Gender en genderidentiteit

Het hele scala aan genderidentiteiten en -expressies die mensen bezitten en uiten in onze samenleving. De westerse samenleving kent enkel twee geslachten: man en vrouw. Daar tegenover is genderidentiteit, wat niet hetzelfde is als het biologisch geslacht.Genderidentiteit is een sociale constructie bepaald door de cultuur waarin men is geboren.
In het westen wordt vastgehouden aan het bizarre idee dat de XY-chromosomen ook de genderidentiteit van een mens bepalen.

In heel wat culturen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen gender en seksuele voorkeur. Onze cultuur beperkt onze opties om te bepalen bij welke "sociaal geconstrueerde" categorie wij ons het beste thuis voelen. De wereld rond kan je honderden voorbeelden vinden van volkeren die een derde gender kennen. Als je "third gender" googled, krijg je een lange lijst. Hieronder kan je deze vinden die het meest voorkomen in antropologie cursussen.

Genderidentiteit in andere culturen

Genderidentiteit

Gender (sekse) (Wikipedia)

Genderdiversiteit en transgender

Third gender (Wikipedia)
Genderdysforie

Genderdysforie bij jonge kinderen

Er is stilaan een groeiende sympathie voor mensen die zichzelf definiëren als transgender, transseksueel of andere. Het sijpelt langzaam door dat de enge tweedeling man-vrouw ook problematische vormen kan aannemen. Het klassieke westerse beeld van een man die dominant, agressief en zich liefst niet emotioneel laat gaan, is inherent aan grootschalig geweld en terreur begaan door mannen.

In deze tijden van informatie-uitwisseling en verbondenheid is er, zeker voor jonge mensen, geen enkele reden meer om halsstarrig vast te houden aan de beperkte definitie van genderidentiteit.

Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief