Compagniedochters - Vrouwen en de VOC (1602-1695)


 

Compagniedochters – Vrouwen en de VOC (1602-1695) / Michel Ketelaars. - Uitgeverij Balans, 2014; 256 p.

De geschiedenis van de VOC was niet alleen maar een mannenaangelegenheid. Vrouwen hebben als echtelieden, moeders, ronselaars, zielverkoopsters en avonturiersters wel degelijk een rol gespeeld in de Compagnie. Dat weten we al sinds Daar was laatst een meisje loos, een alleraardigst boek over vrouwen in mannenkleren. Geschreven door Rudolf Dekker en Lotte van de Pol (1981).

Later verscheen over deze tegendraadse traditie hun Vrouwen in mannenkleren (1989), waarin ze achtergronden, drijfveren en gevolgen van deze travestie verder analyseerden.

Nu is er een nieuw boek verschenen over dit onderwerp.  In Compagniedochters  rekent de schrijver Michel Ketelaars af met het klassieke beeld van de VOC als 17e- en 18e-eeuws mannenbolwerk. Een verrassende geschiedenis over vrouwen en de VOC.
Historici beschreven mannen in het bestuur, mannen in de koloniën en mannen op de schepen. Maar was de Compagnie werkelijk zo’n mannenbolwerk? Pas de laatste jaren komt er meer aandacht voor de rol van vrouwen in en om de VOC.
In Compagniesdochters trekt een bonte stoet VOC -vrouwen voorbij, van meisjes die vermomd als man aanmonsterden - en aan boord van de schepen nogal wat riskeerden - tot de zogenaamde zielverkoopsters, die tot taak hadden bemanningsleden te ronselen en daar zo hun eigen manieren voor hadden. Uit alles blijkt dat deze vrouwen zeker niet passief langs de kant stonden. Integendeel, ze namen actief deel aan het reilen en zeilen van de Compagnie.


Ketelaars beschrijft overigens niet alleen de vrouwen die zich als man verkleedden, ook vertelt hij over vrouwen die als passagier met hun man meereisden.
Via de levens van al deze vrouwen wordt op een anekdotische manier de vrouwelijke kant van de zeventiende- en achttiende-eeuwse VOC in kaart gebracht. Michel Ketelaars rekent in dit boek definitief af met het klassieke beeld van de VOC als een mannenbolwerk.

Bekijk ook de video


zie ook:

Daar was laatst een meisje loos - Nederlandse vrouwen als matrozen en soldaten - een historisch onderzoek/ Rudolf Dekker en Lotte van de Pol, Ambo, 1981, 143 blz.

Vrouwen in mannenkleren -
De geschiedenis van een tegendraadse traditie, Europa 1500-1800 / Rudolf Dekker & Pol, Lotte van der Pol


Crossdressers in oorlogstijd


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief