Vrouwen in mannenkleren / Rudolf Dekker & Lotte van de Pol


Vrouwen in mannenkleren - De geschiedenis van een tegendraadse traditie, Europa 1500-1800 / Rudolf Dekker & Lotte van der Pol
Uitgeverij Wereldbibliotheek B.V. , Amsterdam, 167 p.

Tussen 1500 en 1800, maar vooral in de 17e en 18e eeuw, kozen vrouwen in Europa er regelmatig voor om als man te gaan leven en werken. In deze studie worden de achtergronden, drijfveren en gevolgen geanalyseerd van 120 vrouwen die in deze periode als man leefden. Voor veel vrouwen was het alleen mogelijk hun problemen op te lossen door het aannemen van de mannenrol. De sociaal historici Rudolf Dekker en Lotte van de Pol geven in kort bestek een schat aan informatie. Bijzonder helder en boeiend wordt uiteengezet hoe mensen in de 17e en 18e eeuw dachten over de rol van mannen en vrouwen, en de gevolgen die dit had voor vrouwen die zich niet aan de hun toegedachte rol konden of wilden conformeren.

Het boek 'Vrouwen in mannenkleren. De geschiedenis van een tegendraadse traditie. Europa 1500-1800' van de Nederlandse historici Lotte van de Pol en Rudolf Dekker  toont aan dat als man verklede vrouwen tijdens die periode allesbehalve zeldzame rariteiten waren. Hun keuze voor de transformatie tot man betekende een uitweg voor 'vrouwen in moeilijkheden'. Er werden als man verklede vrouwen aangetroffen onder de gesneuvelden van menige veldslag, bij de Spaanse conquistadores in Zuid-Amerika, onder de manschappen van de Franse ontdekkingsreiziger Bougainville en in de Franse, revolutionaire expeditielegers. De auteurs tonen in hun boek aan dat het besluit 'tot travestie' genomen werd onder druk van verschillende factoren, hetzij materieel, zoals armoede, hetzij emotioneel, zoals vaderlandsliefde of liefde voor een andere vrouw, enz.

zie ook:

Daar was laatst een meisje loos - Nederlandse vrouwen als matrozen en soldaten - een historisch onderzoek/ Rudolf Dekker en Lotte van de Pol, Ambo, 1981, 143 blz.

Compagniedochters – Vrouwen en de VOC (1602-1695) / Michel Ketelaars.

Crossdressers in oorlogstijd

Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief