Genderbender


Een genderbender is een persoon die balanceert op de scheidslijn tussen man en vrouw.  Een genderbender geeft uiting aan zijn of haar geslacht buiten de traditionele rol van man of vrouw. Genderbenders zoeken (en doorbreken!) de grenzen tussen het mannelijke en vrouwelijke en alles daar tussenin.

Genderbenders voelen zich thuis in het lichaam waarin zij zijn geboren. Ze zijn tevreden met zichzelf en willen geen geslachtsveranderende operatie. Genderbender mannen willen geen kunstborsten. Zij dragen vrouwenkleding en gebruiken make-up omdat ze het mooi vinden, niet om zich vrouwelijk te voelen. Zij willen ook beslist niet te worden aangeduid als drag-queen. Genderbender vrouwen hebben niet de drang hun borsten af te plakken. Zij beseffen dat zij geen jurk of een rok hoeven te dragen om zich vrouwelijk te voelen.
Bron: Vloeibare identiteit / Corine van der Velden. - In: Het Parool - PS, 8 maart 2014, p. 34-39

Sommige genderbenders noemen zich “genderqueer”. Ze zien zichzelf niet als man of vrouw maar zweven tussen twee geslachten in.
De term genderbender (← Eng.) werd in Engeland vooral populair door toedoen van popster Boy George, die in de jaren tachtig met zijn buitenissige kledij en opvallende make-up veel mensen in verwarring bracht..
Genderbenders zijn sinds kort volop zichtbaar in de media, maar zijn zeker geen nieuw fenomeen. Denk aan , de schrijver Oscar Wilde die als een dandy over de straten van Londen flaneerde, de Duitse filmactrice Marlene Dietrich en haar smokings en stropdassen, zanger David Bowie, zanger  en de zangeressen Grace Jones:, Madonna, Annie Lennox en Lady Gaga.

De Amerikaanse lithograaf en fotograaf Napoleon Sarony (1821 – 1896) was bekend om zijn portretten van bekende personen uit de theaterwereld van het eind van de 19e eeuw, waaronder Sarah Bernhardt, Ella Wesner en Ernest Boulton en van bekende schrijvers als Mark Twain en Oscar Wilde.

"Gender benders hebben altijd bestaan" zegt Rachel Spronk, directeur van het Amsterdam Research Center for Gender & Sexuality. "Ze proberen op een speelse manier tegen de strikte man/vrouwscheiding in te gaan." Genderbenders willen niet in een hokje worden geduwd: mannen, vrouwen, homoseksueel of heteroseksueel. Genderbenders voelen zich man / vrouw, maar niet per se mannelijk / vrouwelijk. "Bij deze mensen lijkt de gender waar ze aan moeten voldoen op een strak korset. Dus proberen ze het op te rekken door bijvoorbeeld kleding of make-up." Veel genderbenders ergeren zich aan de huidige hokjesgeest, maar dat is niet de enige reden ment Spronk. "Voor sommigen is het een creatief project. Zij tekenen een klein snorretje, dragen hakkenen kijken wat dit op straat los maakt. Voor een andere groep is het meer een politieke discussie, waarin het debat wordt aangegaan. Een voor weer anderen, zoals Jeanne d’Arc, het meisje dat verkleed als man meestreed in de Honderd Jarige Oorlog,
is het puur een kwestie van overleven. Maar benadrukt de onderzoeker, het heeft altijd iets provocerends; genderbenders willen de samenleving een spiegel voorhouden."

Breakthrough-  De grens doorbrekende wereld van genderbenders
In: Zij aan zij, jrg. 23, #8 2014, p. 14-17
Foto’s van en korte interviews met Lee  a.k.a.Drag King Lee Manchetti, Mijke van der Zee, Adinda a.k.a. Johnny de Hond, Lies a.k.a. Bart le Normand, Magik Montague a.k.a. Peter Allnighter



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief