Genderqueer - Non-binair




De genderqueer vlag (non-binaire vlag) is ontworpen in 2014  door Kye Rowen.

Mensen die zich identificeren als genderqueer, zijn mensen die niet voldoen aan de ideeën van de samenleving over hoe ze moeten handelen of uitdrukken op basis van hun sekse.

De vlag bestaat uit 4 horizontale strepen.
Van boven naar beneden: geel - wit - paars en zwart
Geel staat voor iedereen wiens gender buiten de traditionele genders valt
Wit staat voor een mix van alle kleuren en representeert iedereen met meerdere of alle genders.
Paars staat voor iedereen die zich zowel mannelijk als vrouwelijk voelt, of daartussen fluctueert.
Zwart staat voor de a-gender mensen, dus iedereen zonder gender.

Kun je zien of iemand non-binair is?
Hoe je je kleedt, gedraagt en toont naar de buitenwereld (genderexpressie) en hoe je je voelt van binnen (genderidentiteit) zijn niet altijd aan elkaar verbonden. Sommige mensen identificeren zich als non-binair, en combineren mannelijke en vrouwelijke kenmerken. Of ze gaan deze juist uit de weg. Iemand kan zich ook non-binair voelen, maar niet de ruimte hebben in diens omgeving om zich anders dan de traditionele gendernormen te gedragen. Je kunt dus niet zien of iemand binair of non-binair is.

+Aanspreekvormen
In de Nederlandse taal kennen we de traditionele aanspreekvormen hij/hem/zijn en zij/haar/haar. Maar non-binaire mensen vinden het soms prettiger om anders aangesproken te worden. Bijvoorbeeld met die, hen en hun. In Nederland pleiten veel LHBTQIA+ organisaties ook voor genderneutrale voornaamwoorden in onze taal, zodat iedereen zich gewaardeerd voelt. Weet je niet welke voornaamwoorden je kunt gebruiken? Vraag het aan die persoon!

Internationale feestdag
Sinds 2012 wordt jaarlijks op 14 juli de Internationale Dag voor Non-binaire Mensen gevierd. Deze dag is onder andere bedoeld om mensen bewust te maken van de uitdagingen en problemen waar non-binaire mensen wereldwijd dagelijks mee te maken hebben.

bron: Non-binair

Wikipedia (2019) geeft de volgende omschrijving van het begrip "genderqueer"

Genderqueer (GQ) is een overkoepelende term voor genderidentiteiten die niet exclusief mannelijk of vrouwelijk zijn. Andere termen hiervoor zijn non-binair en genderexpansief, een wat verouderd woord is transgenderisme. Sommigen noemen zich "genderenders".

Een dergelijke identiteit staat los van iemands seksuele voorkeur, wat betekent dat genderqueer mensen alle mogelijke seksuele oriëntaties kunnen hebben. Genderqueer moet ook niet verward worden met queer, waar alle genders onder vallen die niet cisgender zijn en seksuele identiteiten die niet heteroseksueel zijn.De belangrijkste identiteiten die onder genderqueer vallen zijn:
Het hebben van twee of meer genders: bigender, trigender, polygender, pangender
Het hebben van geen gender: agender (ook wel nongender, genderloos, gendervrij genoemd), postgender, neutrois
Het wisselen tussen genders: genderfluïde
Het hebben van een derde geslacht
Genderqueer wordt gezien als een categorie binnen de parapluterm transgender


Voor mensen met een identiteit tussen man en vrouw in, of bij wie de mannelijke en vrouwelijke identiteit ongeveer even sterk zijn werden in de jaren tachtig en negentig de termen 'transgenderisme' en 'transgenderist' gebruikt.
Sinds het begin van de 21e eeuw is de term genderqueer in gebruik gekomen, voornamelijk bij jongeren.
De term gender-expansive wordt door de Amerikaanse lgbt-belangenvereniging Human Rights Campaign en de organisatie Gender Spectrum gehanteerd.

Genderqueer personen hebben soms de wens dat naar hen met een genderneutraal voornaamwoord wordt verwezen. In het Engels wordt 'they' soms in het enkelvoud gebruikt om naar genderqueer personen te verwijzen. In Zweden wordt sinds een aantal jaar het neutrale hen' gebruikt naast 'han' voor mannen en 'hon' voor vrouwen.
Het Transgender Netwerk Nederland organiseerde in 2016 een online verkiezing voor het non-binaire voornaamwoord. 'Hen' (persoonlijk voornaamwoord) en 'hun' (bezittelijk voornaamwoord) zijn verkozen als winnaars van de verkiezing.

Bigender is het hebben van een genderidentiteit met twee geslachten.
sommige mensen die zich identificeren als bigender hebben twee aparte persona's, die vaak ook respectievelijk mannelijk en vrouwelijk zijn. Anderen identificeren zich met twee geslachten tegelijkertijd. Bigender is erkend door de American Psychological Association.

Met trigender, (polygender en pangender) werkt het ongeveer hetzelfde.
Een voorbeeld van een trigender identiteit is: mannelijk, vrouwelijk en een derde geslacht.


Agender is het hebben van geen geslacht of genderidentiteit. Er zijn geen specifieke voornaamwoorden voor mensen die zich als agender identificeren. In het Engels worden vaak enkelvoudig they of andere genderneutrale voornaamwoorden gebruikt.


Gender fluid (letterlijk: vloeibaar geslacht) is een genderidentiteit waarbij er van geslacht wordt gewisseld. Er is een overlap van gender fluid en bigender/polygender. Iemand die zich als gender fluid identificeert kan zich het ene moment mannelijk en het andere moment vrouwelijk voelen. Een bekend persoon die zich als gender fluid identificeert is Ruby Rose.


Genderqueer (Wikipedia)

Genderbende (documentaire)

5 Things You Learn When You Date Someone Who Identifies as Genderqueer

The new normal: Genderqueer activist stars in a striking cosmetics campaign [...]

Five things I wish I’d known before coming out as genderqueer at work



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief