Vera Sprngveer a.k.a Charles Lücker  (1965 - 2008)Foto Liesbeth Dingemans

Vera Springveer werd geboren op 7 maart 1965 in de Amsterdamse volksbuurt De Pijp en groeide op in Bos en Lommer, als enig kind van Nel Korndörffer (1932) en Koos Lücker. Als tiener liep zij van huis weg en vond hij onderdak bij actrice Nelly Frijda. Later kwam zij terecht in de krakersbeweging en sloot zij zich aan bij het kunstenaarscollectief rond Diana Ozon en Peter Pontiac. In deze periode trad zij voor het eerst op als travestiet op feestjes en partijen als “de zingende buurvrouw”. Begin jaren negentig maakte Vera furore in de homoscene, in de tijd dat op Salto de Gay Datingshow werd uitgezonden, gepresenteerd door Hellun Zelluf.
In 1994 trad zij op in haar eerste soloshow Tranen en tissues, niet als travestiet die op melige jolige avonden voor joelende hetero's. Ze wilde zij mooie liedjes ten gehore brengen die ergens over gingen voor mensen die ernaar wilden luisteren.
Luister maar eens naar haar vertolking van
My funny Valentine


Zingen was haar grootste passie en daar maakte ze een grote act van. “Waarom zou ik een liedje zingen in een spijkerbroek en T-shirt, daar zit toch niemand op te wachten?”.

Ze maakte haar debuut als nachtclubzangeres in de travestieshow Club Chique in Club Mazzo
op de Rozengracht 144 gepresenteeerd door Hellun Zelluf waarin onder andere Nickie Nicole en Agnetha Immergeil optraden. Club Chique was nationaal en internationaal bekend door steeds wisselende thema-avonden, die vooral met behulp van video- en diaprojecties werden vormgegeven.
Verder zong ze jarenlang in de meidenband Girls Just Wanna Have Fun. Voor organisaties als SAD/Schorerstichting liet ze geen gelegenheid onbenut om hiv en aids onder de aandacht te brengen.


Vanaf ongeveer 2000 trad Vera op als zanger onder haar  eigen naam op. In 2002 presenteerde Vera Strapless in Soho, een wekelijks programma in Panama met Monique Klemann. Verder maakte Vera deel uit van de meidenband Girls Wanna Have Fun.Outfit van Vera Springveer

In 2002 verscheen de documentaire Charles van regisseur Eddi Bal, waarin Lücker over een periode van twee jaar werd gevolgd.


Op 8 juli 2008 overleed Charles Lücker op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Hij werd begraven op Zorgvlied.


zie ook:
Vera Springveer (Wikipedia)
Vera Springveer Ziggy Ztardust
Vera Springveer: the days of Ziggy Stardust