Hellun Zelluf (1960 - 1992)


Hellun Zelluf (10 september 1960 – Amsterdam, 26 juni 1992) was het alter ego van de Nederlandse zanger en presentator Geert Vissers. In de jaren tachtig en negentig werd zij bekend door optredens in het Anthony Theater en in Club Mazzo waarin onder andere Nickie Nicole, Agnetha Immergeil en Vera Springveer optraden en de Hellun Zelluf Show, later omgedoopt tot de Gay Dating Show, een parodie op de relatieshow Op Goed Geluk op de Amsterdamse kabelzender Salto die vanaf 1990 veel kijkers trok.

Het programma moest grappig zijn, ruig en sexy, en taboes moesten allemaal doorbroken worden. Neem bijvoorbeeld Beestje Freek, een halfnaakte slaafse assistent – iets dat op nationale televisie geen goedkeuring had kunnen wegdragen. En alles gebeurde natuurlijk met de nodige dosis zelfspot, waardoor zowel publiek als deelnemers eigenlijk constant in de lach schoten.

 

Maar buiten dat was hij vooral een aids-activist die door middel van zijn programma voorlichting wilde geven over deze ziekte. In 1991 richtte zij samen met Marco de Koning (alias Coby Genezijde) de stichting Hellun Zelluf op. Deze organisatie wilde de voorlichting over aids verbeteren door af te rekenen met het beeld van het zielige hiv-slachtoffer en de tragische aidspatiŽnt.
De stichting haalde onder andere geld op voor een speciaal ligbad voor de aidsafdeling van het AMC in Amsterdam.Driedelig outfit vanHellun Zelluf, collectie Amsterdam Museum, ontwerper Tycho Boeker (1990-1991)

Plannen om de Gay Dating Show op de nationale televisie uit te zenden vonden geen doorgang omdat Vissers zelf te ziek werd. Hij overleed in 1992 op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Ter nagedachtenis werd eind 1992 door de stichting Hellun Zelluf de cd Hellun's Geloof, Hoop En Lu-Lu-Liefde uitgebracht, met bijdragen van Vissers zelf en onder andere het trio Zang Voor Vriendschap, Beestje Freek, de Zuster Carla de Boer, Koko Koket, Piet Capello, Jopie Kind, Juan Tajes, Vera Springveer, Voila Viola, Tilly Trekhaak, James Osterberg jr. (Iggy Pop), Vader Sig en de zanger Jan Rot.Hellun Zelluf (IHLIA)
Hellun Zelluf (Wikipedia)
Gay dating show in de vitrine (Amsterdam Museum)
Mama hoe moet ik het zeggen
Hellun Zelluf in Amsterdam Museum