Uit de kast komen

 
Een groot deel van de Nederlandse transgenders leeft in de kast. Ze hebben meer dan gemiddeld psychische problemen, zijn ongelukkig en leven relatief vaak onder de armoedegrens. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar het leven van transgenders.

"Wat is het probleem bij transgenders? Transgenders zitten in een spagaat. Aan de ene kant leeft er veel angst voor reacties van de omgeving om afgewezen te worden. Om als f"reak" te worden gezien. Maar aan de andere kant willen zij geaccepteerd worden door de samenleving.
Het is een lastig te doorbreken probleem. Onze achterban heeft niet veel op met bijvoorbeeld de Gay Pride. Een transgender valt niet graag op. Maar aan de andere kant zijn we de homogemeenschap juist erg dankbaar. Dankzij hun decennialange lobby is er al meer begrip en acceptatie. Het is voor transgenders erg moeilijk om het onderwerp bespreekbaar te maken
."

In de uitzending van Jinek op 11 augustus 2017 vertelt Jeroen (Marloes) over haar ervaringen. Hij is gewoon een heteroman en kwam vier jaar geleden uit de kast. "Had ik dit maar eerder gedaan", zegt hij, "want ik ik voel me nu behoorlijk bevrijd." Na zijn coming out gaat Jeroen als vrouw gewoon naar de supermarkt. Ook in zijn directe omgeving wordt daar met respect mee omgegaan. In het dagelijks leven is Jeroenj vrachtwagenchauffeur. Daar ligt het allemaal wat moeilijk. Hij zou graag als Marloes naar zijn werk gaan, maar doet het niet, omdat hij internationale routes rijdt en op plekken komt waar dit fenomeen niet geaccepteerd wordt.

Hijzelf liep ook tegen veel schaamte en angst op, toen hij als puber erachter kwam dat hij het fijn vond om zich af en toe als vrouw te kleden. Veel mannen zijn bang dat ze geen man of vriendin kunnen vinden of dat hun vrouw of vriendin bij hun weggaat als ze weten dat hun partner een cross-dresser is. De vriendin van Kevin vindt het gelukkig oke dat hij zo is en is er trots op dat Kevin in zijn film aandacht besteedt aan dit fenomeen.

Bewustwording, openheid en acceptatie door de omgeving.

De helft van de respondenten wist al voor het 10e levensjaar dat hun genderidentiteit niet overeenkwam met het geboortegeslacht. Degenen die als jongen zijn geboren waren gemiddeld 14,1 jaar en de meisjes 12,4 toen ze zich dat realiseerden. Ze wisten vaak al langer dat er iets aan de hand was, maar meestal niet wat dat was. Onbekendheid met het bestaan van transseksualiteit speelde daarbij een belangrijke rol.Tussen de bewust wording en het openlijk uitkomen voor de genderidentiteit verloopt vaak geruime tijd en niet alle respondenten zijn uit de kast. 29% zegt (bijna) nooit of slechts af en toe volgens de gewenste genderidentiteit te leven, 54% doet dat altijd. Vooral angst voor negatieve consequenties, onzekerheid en schaamte weerhouden sommigen er vanom voor het trans-zijn uit te komen. Het vaak st is men open tegenover de huidige partner (4% echter niet). Hoe vaak een eventuele eerdere relatie is stukgelopen vanwege het trans-zijn is niet bekend. Ruim 20% van de transgenders houdt het trans-zijn verborgen voor de ouders en datzelfde geldt voor de kinderen (indien aanwezig). Op het werk zijn de respondenten veel vaker niet open: 45% van de respondenten is niet open tegenover de collega’s.Degenen die er van op de hoogte zijn dat de respondent transgender is, hebben er volgens de respondenten positief op gereageerd. Overigens bleek uit de toelichtingen die zij vaak bij hun ant woorden gaven, dat dit in het verleden lang niet altijd het geval is geweest. Ouders reageerden met onbegrip op het feit dat hun zoon of dochter zich niet  gedroeg zoals van jongens of meisjes wordt ver wacht. Ook de partners hadden er vaak moeite mee.Keuzenkamp:“"Onder transgenders heerst veel schaamte. Mensen zijn bang voor de consequenties als ze uit de kast komen'', aldus Keuzenkamp. Bijna de helft van de respondenten is niet open over hun transgender-zijn. Vergeleken met de rest van de bevolking, zijn transgenders twee keer zo vaak eenzaam en hebben tien keer zo vaak een zelfmoordpoging gedaan.'Het is een traumatische ervaring als je merkt dat je in het verkeerde lichaam geboren bent.'' De enorm lange wachttijd voordat een genderoperatie kan plaatsvinden is veel transgenders een doorn in het oog, net als de relatief beperkte psychische zorg, zo blijkt uit het onderzoek. 'Datzelfde geldt voor de beperkte vergoeding van de verzekering bij deze ingrepen.'' Bijna de helft van de respondenten is niet open over hun transgender-zijn. Vergeleken met de rest van de bevolking, zijn transgenders twee keer zo vaak eenzaam en hebben tien keer zo vaak een zelfmoordpoging gedaan.

Ieder jaar viert de hele wereld Coming Out Day. Dit is de dag dat er wordt stilgestaan bij het fenomeen “uit de kast komen” – iets wat voor LGBT-ers een grote stap is richting vrijheid om zichzelf te kunnen zijn, maar ook soms best lastig is. In landen buiten Nederland is het zelfs voor heel veel mensen onmogelijk om deze stap ooit te maken, en leven hun leven (deels) in het geheim.



Worden wie je bent - Het leven van transgenders in Nederland / Saskia Keuzenkamp Sociaal en Cultureel Planbureau. - Den Haag, november 2012

Dappere tiener komt uit de kast

Coming Out Day



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief