Mannen in vrouwenrollen


Al in de 17e en 18e eeuw speelden mannen als vrouwen rollen in kluchten, toneelstukken en opera's. Ook in een groot aantal films waren mannen in een vrouwenrol te zien.In 1885 trad Brigham Young voor het eerst in het publiek op als cross-dressing zangeres onder de pseudoniem Madam Pattirini. Met haar kopstem had niemand in het publiek door dat miss Pattirini geen vrouw maar een man was.

Dragqueens zijn mannen die zich voor openbare optredens op glamoureuze wijze als vrouwen kleden. "Female impersonators" zijn mannen die op het toneel in de rol van een vrouw of man kruipen en deze proberen te imiteren. 

Zo gaf Bob Lockwood perfecte imitaties van o.a. Marilyn Monroe en Josephine Baker. Craig Russell was beroemd om zijn Louis Armstrong, Elvis Presley, Mae West, Marlene Dietrich & Judy Garland imitaties.  Jim Bailey deed o.a. Barbra Streisand & Bette Davis.

In Duitsland vierden Mary en Gordy in de jaren 80 grote successen zowel in TV shows, theater als in een speelfilm.

Vera Springveer deed naast haar travestie optredens ook een overtuigende vertolking van David Bowie in het Amsterdamse Panama in 2003.


Soms spelen female impersonators bepaalde typetjes. Willy Walden & Piet Muyselaar speelden als de dames Snip & Snap al in de jaren 30 al grote succesvolle typetjes.

Paul de Leeuw’s speelde als Annie de Rooy een over de top creatie.
Jrgen Raymann's alter ego Tante Es in het programma 'Raymann is laat', werd mateloos populair.
Paul Haenen speelde in 1975 al als Margreet Dolman in een radioprogramma de toenmalige lokale omroep STAD.
 


Frank Sanders speelde in de musical Zzinderella (1995) als Lady Felice en in de theaterprogramma’s van The Rozettes.Lady Felice Foto Bert Woudstra


Dutch Diana Ross (aka Marco Knijnenburg) is inmiddels wijd en zijd bekend. Zij was n van de prijswinnende finalisten in Robert ten Brink’s “De Travestie Show”. Dit succesvolle optreden resulteerde in grote bekendheid, niet alleen in Nederland, maar ook ver over onze grenzen en verscheen in verschillende TV-programma’s.

\

Dutch Diana Ross in Villa Thalia (3-4-2022) Foto Bert Woudstra

Onder de artiestennaam Dolly Bellefleur treedt Ruud Douma op met een grote witte pruik en make-up als een regenboog  in klassieke, kleurrijke jurken met pofmouwen in theaters en bij uiteenlopende evenementen, zoals Roze Zaterdag, de Amsterdam Gay Pride en andere (homo gerelateerde) feesten.Dolly Bellefleur  Foto Bert Woudstra