Coccinelle (1931 - 2006)


Charlotte Dufresnoy aka Coccinelle (1931 – 2006)

Coccinelle was een Franse transgender en gevierd nachtclubzangeres. Haar geslachtsoperatie was de eerste in Europa waarover en zorgde toen voor veel ophef in de media en werd zij een nationale beroemdheid. Iemand zei eens: “Een vrouw net zo mooi als Coccinelle, kan alleen maar een man zijn”

Zij werd op 23 augustus 1931 geboren als Jacques Charles Dufresnoy in Parijs, Toen zij een tiener was verhuisde ze met haar ouders naar Marseille. Omdat haar vrouwelijke verschijning tot veel ophef leidde, werd zij ontslagen uit militaire dienst.


In 1953 begon ze als showmeisje bij Chez Madame Arthur in Parijs, het eerste travestiecabaret in Parijs, dat geopend werd in 1946, genoemd naar een lied uit 1860 gezongen door Yvette Guilbert. Ze noemde zich vanaf haar eerste optreden Coccinelle, Frans ivoor lieveheersbeestje, omdat zij vaak een rode jurk met zwarte stippen droeg.

 

De Parijse wijken Montmartre, Pigalle en  Montparnasse met een bruisend nachtleven waren in de jaren zestig voor veel transgenders (w.o.  Aaïcha Bergamin) een veilig toevluchtsoord waar zij zichzelf konden zijn.

Coccinelle trad op met Algerijnse transgender artiest Bambi in de bekende nachtclub Le Carrousel in Parijs waar regelmatig bekende transseksuelen kwamen, w.o. Toni April (later April Ashley) en Peki d’Oslo (later bekend geworden als Amanda Lear)


Vanaf 1952 slikte zij hormonen en in 1958 onderging zij in Casablanca een geslachtsoperatie die werd uitgevoerd door Dr. Georges Burou. Zij zou de eerste transvrouw van Frankrijk zijn.

Na haar terugkeer in Parijs zorgde ze als trans sekssymbool voor een mediasensatie. Haar ster steeg in hoog tempo. In hetzelfde jaar droeg de Italiaanse zanger Ghigo Agosti het nummer “Coccinella” aan haar op, dat veel ophef maakte.

In 1960 trouwde zij met de sportjournalist Francis Bonnet. Om in de kathedraal Notre Dame te kunnen trouwen liet zij zich opnieuw dopen als Jacqueline. Coccinelle werd echter al snel verliefd op een andere man en scheidde nadat zij een verklaring had afgelegd dat zij geen vrouw, maar nog steeds een man en op grond waarvan werd zij geëxcommuniceerd. 

Madame Arthur Parijs

Zij hertrouwde met de Paraguyaanse danser Mario A. Costa,. Mario en Jacqueline bleven samen tot Mario in 1977 overleed. Van 1978 tot 1987 woonde Cochinelle in Duitsland, waar zij optrad in Romy Haags cabaret in Berlijn.

Coccinelle zette zich in haar latere leven in als activiste voor transgenders en richtte de organisatie "Devenir Femme" op. Deze organisatie gaf emotionele en praktische steun aan zij die een geslachtsoperatie overwogen. Ze hielp ook bij de oprichting van het Centrum voor Steun, Onderzoek en Informatie van Transseksualiteit en Genderidentiteit.

In juli 2006 werd Coccinelle opgenomen in het hospitaal nadat ze een beroerte had gekregen. In oktober van hetzelfde jaar overleed ze in Marseille. Ze werd 75 jaar.

Coccinelle speelde in verschillende films w.o.:  Europa di notte  (1959).  Los Viciosos (1968) en Días de Viejo Color (1968)

Coccinelle

Coccinelle Vedette du Carrousel de Paris et Madame Arthur.

Coccinelle par Coccinelle

Coccinelle

Yvette Guilbert: Madame Arthur

Juliette Gréco: Madame Arthur