Uitgaan


Het 19e en 20e eeuwse publiek gaf de voorkeur aan amusementstheater, zoals blijspelen (komedies) en kluchtenOperette, Variété, Revue, Minstrelshow, Burlesque, Music Hall, Pantomime, Vaudeville, Comic opera en Musical.
In de de VS trokken theatergezelschappen rond, die overal optraden. Deze gezelschappen waren meestal afkomstig uit Europa. Zij brachten allerlei verschillende vormen van theater. Er was nog geen duidelijk onderscheid tussen toneel, opera, variété of muziektheater. Europese geschoolde operazangers traden overal in op, omdat in vrijwel ieder stuk wel muziek en zang werden gebruikt. In de loop van de 19e eeuw veranderde de Amerikaanse maatschappij. Het land industrialiseerde, urbaniseerde en groeide door de grote toestroom van immigranten. De theaterwereld veranderde mee.
Sommige theatergezelschappen vestigden zich in de almaar groeiende steden en bouwden hun eigen theaters. Andere gezelschappen bleven rondtrekken en traden op in deze theaters.
Zo groeide Broadway in New York in de jaren ’80 van de 19e eeuw uit tot een bruisend centrum van het theaterleven.Tegelijkertijd kwamen er ook duidelijkere afbakeningen tussen de verschillende genres.
Halverwege de 19e eeuw was het melodrama, dat ook was overgewaaid uit Europa, het populairste genre. Hierin werden muziek en zang gebruikt,  ter ondersteuning van een bepaalde scène, maar altijd op de achtergrond.
In de 20e eeuw wilde het publiek meer show. Daarom lag vanaf 1910 het accent bij de revue geheel op de schitterende, vaak exotische kostuums, spectaculaire decors met allerlei spectaculaire trucs en optredens van grote sterren.
De revue werd een vorm van amusementstheater die bestond uit groots opgezette dans, zang-en lichtvoetige komische sketches. zie verder Revue in de 20e eeuw.


Amsterdamse uitgaansleven


Berlijnse nachtleven jaren twintig  - Bar Eldorado

Cabaret Chez Nous Berlijn

Hamburg (D)

Pulverfass Cabaret Hamburg

Dresden

Thymans Thalia Theater

Frankrijk

Parijse nachtleven

Le Carousel de Paris

Groot-Brittannië

Molly Houses

Madame Jolo Londen

VS

Club Casanova New York

zie ook

Theater in de 19e en 20e eeuw

Female impersonators

Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief