Leven transgenders vaak bedreigd

Leven transgender vaak bedreigd
(bron: Noord-Hollands Dagblad, 20-06-2016; p. 3)

Tijdens de tweejaarlijkse internationale transgenderconferentie die dit jaar in Amsterdam plaatsvindt schetste Boris Dittrich, directeur pleitbezorging seksuele minderheden voor de menserechtenorganisatie Human Rirghts Watch een somber beeld rond de acceptatie van geslachtsverandering in een wereld die zich juist in de omgekeerde richting lijkt te ontwikkelen. 
Transgender zijn wereldwijd hun leven niet zeker. Tussen 2007 en 2016 werden 2115 moorden geregistreerd op mensen die van geslacht waren veranderd. In veel gevallen ging de slachtpartij gepaard met marteling en verminking.
“In landen als Maleisië, Koeweit en Nigeria is het “zich voordoen” als iemand van het andere geslacht bij wet verboden, waarmee zelfs het recht om te bestaan van deze mensen ontkend wordt” alsdus Dittrich. Ook de manier waarop landen die geslachtsverandering wel toestaan invulling geven aan die “tolerantie” loopt nogal uiteen. Transgenders in Oekraïne moeten worden opgenomen in een psychiatrische kliniek waar zij een onderzoek moeten ondergaan dat in totaal 45 dagen in beslag neemt om de “diagnose van transseksualiteit” vast te stellen. Ook worden ze gedwongen gesteriliseerd.

Dittrich maakt zich ook ernstig zorgen over de onderzoeksmethoden die de politie in transgendervijandige landen er op na houdt. Vooral het gedwongen anaal testen van mensen die van homoseksuele handelingen “verdacht” worden is hem een gruwel. “Dat is een relatief onbekend onderwerp in de wereld van de mensenrechten. Er wordt bijna nooit over gesproken, terwijl veel mensen er slachtoffer van worden.” Bij dit onderzoek waar vaak medisch personeel bij betrokken is, wordt een geforceerd inwendig anaal onderzoek uitgevoerd om zo “wetenschappelijk” vast te kunnen stellen of iemand zich “bezondigd” heeft aan homoseksuele handelingen. “Een barbaarse praktijk die gebaseerd is op een negentiende-eeuwse al lang achterhaalde studie die in feite neerkomt op verkrachting.” Anaal testen is een staande praktijk in Kameroen, Egypte, Kenia, Libanon, Tunesië, Turkmenistan, Oeganda en Zambia. Een gerechtshof in Kenia heeft de methode onlangs zelfs goedgekeurd als aanvullend juridisch bewijs voor het hebben van in Kenia wettelijk verboden homoseksueel contact. Human Richts Watch zal binnenkort een rapport over een aantal testen publiceren waarin geplei wordt voor een wereldwijd verbod van deze methode.



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief