Geweld tegen herkenbare transgenders is schokkend

Geweld tegen herkenbare transgenders is schokkend
Romee Boots)
In: Het Parool, zaterdag 31 oktober 2015, p. 10

Meer dan de helft van alle transgenders in Nederland is het afgelopen jaar beledigd, bedreigd, of heeft te maken gehad met geweld. Bij sommigen gebeurt dit zelfs maandelijks..

Volgens het netwerk leven in Nederland rond de 390.000 transgenders. De meeste incidenten spelen zich af in het uitgaanscircuit, blijkt uit onderzoek onder 351 transgenders van Transgender Netwerk Nederland, een belangenorganisatie voor emancipatie van transgenders. In het algemeen geldt: hoe zichtbaarder het is dat iemand van geslacht is veranderd, hoe meer geweld hij of zij ondervindt.

Begin september waren enkele incidenten in Amsterdam in het nieuws, waarbij transgenders klappen kregen. Eind augustus werd een transseksuele prostituee ernstig mishandeld. Eind mei werd een transgender bij het Afrikanerplein geslagen met een stuk hout, en werden er seksueel getinte opmerkingen gemaakt.
Voor het Transgendernetwerk waren de vele incidenten aanleiding voor het onderzoek. 'Het is schokkend dat zoveel mensen in Nederland niet normaal door het leven kunnen gaan vanwege hun transgender-zijn,' zegt Elleke Alink, directeur van Transgender Netwerk Nederland.
Tachtig procent van de transgenders die het slachtoffer waren van geweld, paste vervolgens het gedrag aan en gaat niet meer naar de sportschool of de supermarkt om confrontaties te vermijden.
In totaal is een derde van alle slachtoffers dusdanig getraumatiseerd door de incidenten, dat zij professionele hulp zoeken.
Het onderzoek Veilig, zolang men het niet merkt is het eerste onderzoek in Nederland dat specifiek ingaat op discriminatie en geweldsgerelateerde incidenten naar transgenders in Nederland. .

'Elke dag bedreigd en gepest'
Voor transvrouw Sam, die niet met haar echte naam in de krant wil, waren de bedreigingen en pesterijen zo heftig dat ze uit Nieuw-West moest verhuizen. 'Ik werd elke dag uitgescholden, bedreigd en gepest. Een groep jongens stond dag in, dag uit bij mij voor de deur. Ik ging alleen 's ochtends het huis uit, want dan waren ze er niet.'
Dat terwijl het voor Sam, geboren in Brabant, een heel bewuste keuze was geweest om naar Amsterdam te verhuizen. 'Ik wilde juist in Amsterdam wonen omdat ik dacht dat ik daar mezelf kon zijn. Het COC adviseerde mij echter om niet terug te verhuizen naar bepaalde wijken in Amsterdam.'
Ten gevolge van de jarenlange pesterijen en bedreigingen is Sam in de hulpverlening terecht gekomen. 'Ik slik nog steeds medicijnen.'



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief