Geslachtsaanpassende behandeling

Geboren in het verkeerde lichaam, tot in de jaren ’70 was er veel onbegrip en onkunde over transseksuelen. Artsen die wilden helpen, werd verweten dat ze sneden in een gezond lichaam en gezonde lichamen verminkten. Hun patiënten zouden geestelijk in de war zijn en dus verwezen moeten worden naar psychiaters, niet naar hormoonartsen en chirurgen. Inmiddels zijn door het Genderteam van het VU Medisch centrum zo'n 4000 transseksuelen behandeld.

Een belangrijke kwestie in het leven van transgenders is de vraag of zij stappen zetten om conform hun genderidentiteit te kunnen leven. Sommigen zullen dat helemaal niet doen en de situatie laten voor wat die is, anderen volstaan ermee (wellicht tijdelijk) om
bijvoorbeeld slechts af en toe gekleed te gaan volgens hun gewenste genderrol, of alleen hormonen te gebruiken, waardoor de geslachtskenmerken gedeeltelijk veranderen.

Andere transgenders kiezen er voor om volledig van geslacht te veranderen. Ruim een derde van de respondenten (36%) heeft dat laatste gedaan; degenen die als meisje zijn geboren wat vaker (45%) dan degenen die als jongen zijn geboren (30%). 15% van de respondenten heeft (nog) geen stappen gezet om conform hun genderidentiteit te leven, of heeft alleen gesprekken gevoerd met een hulpverlener. De resterende 51% vormt een tussencategorie, die in dit rapport wordt aangeduid als zijnde in transitie. Respondenten die zich in deze categorie bevinden, leven in de gewenste genderrol. Een deel van hen neemt daarbij ook hormonen en een deel heeft (ook) een aantal fysieke ingrepen ondergaan. De als jongen geboren respondenten zijn gemiddeld wat ouder (45 jaar) dan degenen die als meisje zijn geboren (35,7 jaar). De helft van alle respondenten heeft een vaste relatie, maar woont niet altijd samen (39% doet dat wel). Ruim een derde (36%) woont alleen.

Bron:  Worden wie je bent - Het leven van transgenders in Nederland / Saskia Keuzenkamp
Geslachtsaanpassende operaties historisch

Tanspioniers

Geslachtsoperaties in Nederland

Worden wie je bent - Het leven van transgenders in Nederland / Saskia Keuzenkamp


We opereren niet iedere jongen die een jurk draagt / Els Quagebeur. - In: Het Parool - PS, 17 mei 2014, p. 17


Wanneer ben je rijp voor een geslachtsoperatie?


Let me die a woman (documentaire)

Operaties in Thailand


Gender en genderidentiteit


Genderdysforie


Hormoonbehandelingen


Puberteitsremmers

The regretters (documentaire)

Waarom steeds meer jongeren van geslacht willen veranderen


Bij een geslachtsverenderen operatie krijgen transmeisjes een vaginaplastiek en transongens een falloplastiek. Bij een falloplastiek wordt een lap huid weggenomen uit de onderarm of het bovenbeen wat in de vorm van een penis wordt gerold. Het is mogelijk om teelballen van silicone te laten implanteren in de balzak. "Het maken van een falloplastiek is veel moeilijke te maken dan een vaginaplastiek. Zoals een chirurg bij het VUmc nogal plastisch zei: "Iets eraf halen is makkelijker dan iets eraan zetten." Het maken van een falloplastiek geeft een aanzienlijk litteken. Met microchirurgie moeten alle zenuwen en bloedvaatjes worden aangesloten. De kans dat het uiteindelijk toch niet lukt om aan de top van de penis te plassen is ook nog best groot. Kortom: het is zeer ingrijpend. Toch willen steeds meer transmannen het. Het is kennelijk belangrijk om iets in de onderbroek te voelen hangen. Om een erectie te kunnen krijgen is een prothese nodig. Ook dat hebben veel transmannen er voor over, ondanks de ingrijpende operatie."

Gemeenteziekenhuis Arnhem waar in 1959 de eerste transmanoperatie plaatsvond door plastisch chirurg S.T. Woudstra


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief

Let me die a woman (documentaire)