Leonne Zeegers (1961)


Bij de burgerlijke stand, zo’n 58 jaar gelden, liet de vader van Leonne haar bij de burgerlijke stand in het Limburgse Swalmen inschrijven als jongen. Dat zijn “zoon” eigenlijk geboren was met kenmerken van zowel het mannelijke als het vrouwelijke geslacht – zij had een minipenis die ook voor een grote clitoris door kon gaan – maakte hem niet veel uit. Voor haar ouders was het geen onbekend fenomeen, aangezien er op de boerderij wel vaker intersekse kalfjes of geitjes werden geboren.

Leonne groeide op met twee oudere zussen. Totdat de familie op een dag besloot dat zij – zoals gebruikelijk - niet meer met zijn zussen in bad mocht. Leonne snapte er niets van. Maar haar oudste zus wees naar beneden tussen de benen en zei. “Je bent heel anders. Je bent een jongetje”. Vanaf die dag bleef Leonne met vragen zitten. Als zij haar moeder vroeg hoe het precies zat daar tussen zijn benen, antwoordde ze: “Het maakt niet uit”. Als kind voelde zij zich al meer een meisje dan een jongen. Haar ouders probeerden haar als jongen te laten opgroeien. Ze gaven hem jongenspeelgoed en schreven haar in op een jongensschool. Leonne gedroeg zich als een stoere jongen en verder veranderde er niet zo veel. Maar op de middelbare school werd alles anders. De jongens op school kwamen allemaal met verhalen over hoe groot hun geslacht was. Vijftien, twintig centimeter. “ O nee!” dacht zij. “Zit ik daar met mijn paar centimeter”.
Tijdens haar puberteit ontwikkelde zij geen mannelijke secundaire geslachtskenmerken, maar kreeg wel borstvorming.
Toen zij ouder werd probeerde zij een stoere man te zijn. Ze ging sporten om spieren te kweken en gedroeg zich zo mannelijk mogelijk. Maar op een keer begonnen de jongens opeens te roepen: “Zeg Zeegers, je krijgt tieten.” Leonne haatte haar lichaam. De meisjes kwamen soms wel bij haar uithuilen als het uit was met hun vriendje, maar zelden mocht hij een keer met een van hen naar bed.Hoewel hij ook op mannen viel, maakte hij zich wijs dat hij aan meisjes de voorkeur gaf. Hij trouwde op zijn 23-ste en kreeg een zoon.  “Er was echter weinig seksueels tussen mijn vrouw en ik. Ik had geen echt mannelijk geslachtsorgaan, dus daar kon ik niet aan voldoen.” Hij scheidde van zijn vrouw, maakte verre reizen, maar voelde zich niet gelukkig. “Een echte man zal ik nooit worden, dus dan maar een vrouw” en ging het transitietraject in. In 2001 onderging zij meerdere operaties om lichamelijk vrouw te worden. Zij veranderde haar naam naar Leonne, gebruikte vrouwelijke geslachtshormonen en veranderde officieel haar geslacht naar 'vrouwelijk'.



Ze ging daarna werken als uitsmijter en barvrouw bij Café Lellebel. Daar kwamen ook mensen uit de sm-wereld en werd zij meesteres mama Leone. Ze had er eigenlijk niets mee, maar het verdiende goed en hield het zo acht jaar vol.
Als vrouw voelde zij zich echter toch niet gelukkig. Ze wilde niet kiezen tussen man of vrouw zijn. Rond haar 55e besloot Zeegers dat ze niet langer wilde kiezen tussen man of vrouw zijn. Hierdoor kwam zij meerdere keren in de problemen met de gemeente, die vanwege het ontbreken van de juiste gegevens onder andere haar uitkering schorste.


In het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (ERVM) staat immers dat er een redelijke balans moet zijn tussen het maatschappelijk belang en het belang van het individu. De Roermondse rechter oordeelde dat in dit geval het recht op zelfbeschikking en autonomie zwaarder weegt dan het algemeen belang - wat in principe het naleven van de wet inhoudt.
Na een twee jaar lange rechtszaak besloot de rechtbank van Roermond dat het geslacht in haar geboorteakte veranderd mocht worden naar genderneutraal.
In oktober 2018 ontving zij in het stadskantoor van Breda als eerste volwassen Nederlander een paspoort met X/X op de plek waar normaal V/F (voor vrouw/female) of M/M (voor man/male) staat. De X staat voor genderneutraal. Daarmee verkreeg Leonne nationale en internationale  bekendheid.

Eerst wilde ze die aandacht niet, maar vond het wel belangrijk dat er aandacht kwam voor deze best wel grote groep. In Nederland zijn zo'n 85 duizend intersekse personen.
In oktober 2018 ontving zij in het stadskantoor van Breda als eerste volwassen Nederlander een paspoort met X/X op de plek waar normaal V/F (voor vrouw/female) of M/M (voor man/male) staat. Zij heeft zelf aangegeven dat zij de voornaamwoorden hij/hem en zij/haar allebei niet als beledigend ervaart. De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA) zei naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak dat hij genderneutraliteit wettelijk mogelijk wilde maken. In 2019 stelde hij wetgeving uit en verklaarde hij internationale ontwikkelingen af te willen wachten.

In 2019 werd naar aanleiding van een motie van D66 een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor het afschaffen van verplichte geslachtsregistratie.