Danny la Rue (1927 - 2009)



Danny La Rue "The Most Glamorous Woman in the World" (1927-2009)

Danny la Rue was een van de beroemdste Britse drag queens. Niet alleen als zangeres, maar ook als theaterpersoonlijkheid. Hij brak met de traditie om als vrouwen imitator op het podium te staan met gehakte laarzen onder een lange jurk, maar kleedde zich met een dozijn wisselingen per show in over-the-top jurken met veel glitter en elegantie, maakte schunnige grappen en zong sentimentele ondeugende liedjes met  spitsvondige en vaak dubbelzinnige teksten. Hij maakte grappen, die, als ze van iemand anders afkomstig waren, een diepe belediging zouden hebben veroorzaakt. Maar hij kwam ermee weg, omdat, zo beweerde hij - iedereen wist dat alles wat hij deed en zei slechts schijn was.

Luister maar eens naar
Youtube

I'm the girl with a the little bit extra

I’m the girl with the little bit extra,
I’m the girl with the little bit more
I’ve got a little bit here, a little bit there
And a very special little bit – But I’m not saying where



Danny la Rue werd als Daniel Patrick Carroll in 1927 in Cork (Ierland) geboren als jongste zoon van een rooms-katholieke meubelmaker. Zijn vader heeft hij nooit gekend. Deze ging in de jaren 1920 naar New York met het idee om zijn gezin later over te laten komen, maar stierf voordat dit kon gebeuren. Danny was toen 18 maanden oud. Zijn moeder ging naar Londen waar ze woonde in de wijk Soho en moest met haar weduwepensioen en haar loon als naaister voor het grote gezin zorgen.



Op 18-jarige leeftijd had Danny zijn eerste optreden als een inheems meisje in een komische versie van het serieuze toneelstuk White Cargo. Als variétéartiest trad hij op onder de naam Danny La Rue. In de jaren zestig kocht hij zijn eigen nachtclub aan Hanover Square en trad op als "comic in a frock" zoals hij graag genoemd wilde worden in het West-End, en werd hij bekend om zijn persiflage van vrouwelijke beroemdheden,  zoals Elisabeth Tayor, Bette Davis, Sophie Tucker (My Yiddishe Mama), Joan Collins, Zsa Zsa Gabor, Marlene Dietrich en Marareth Tatcher. 
Vaak zong hij ook een tikje ondeugende liedjes in de stijl van de soubrettes uit het vaudeville theater.

 

In de jaren 70 stond hij op het hoogtepunt van zijn carrière en verdiende zoveel geld dat hij vier huizen en een Rolls-Royce kon aanschaffen.
In 1972 speelde hij een komische rol in de film Our Miss Fred over een Engelse female impersonator die tijdens de tweede WO de Britse troepen in Frankrijk vermaakt en vermomt in vrouwenkleren aan de Duitsers probeert te ontsnappen.



In 1982 speelde hij de hoofdrol in de musical ‘Hello Dolly’, die wegens de slechte kritieken werd stopgezet.
Danny hield zijn privéleven en homoseksualiteit voor de buitenwereld zoveel mogelijk verborgen. Hij woonde jarenlang samen met zijn partner en manager Jack Hanson, die hij beschreef als "de liefde van mijn leven". In 1974 overleed hij aan een beroerte.
La Rue was nooit een homo-icoon, noch een mikpunt van de feministische beweging, wat hem soms verbaasde.


In 2000 stierf zijn metgezel Wayne King, een Australische pianist, op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.
Na een beroerte ging het slecht met Danny's gezondheid. Met financiële steun van een liefdadigheidsinstelling voor acteurs, trok hij in bij zijn voormalige kleedster en oude vriendin Annie Galbraith, die voor hem zorgde tot aan zijn dood. Op 31 mei 2009 overleed La Rue na een kort ziekbed aan de gevolgen van kanker. Hij werd 81 jaar.