Soms man - soms vrouw - soms beiden



Niet iedereen voelt zich honderd procent thuis in het hokje “man” of “vrouw”. “Het idee dat je óf man óf vrouw bent en dat er geen andere opties zijn, is een heel simplistische benadering, zegt Luc van der Horst. “Gender is een spectrum: van mannelijkheid naar vrouwelijkheid”. Luc voelt zich comfortabel als man, maar werd bij zijn geboorte een vrouwelijk gender toegewezen, maar heeft zich daar nooit comfortabel bij gevoeld. “Ik kon niet voldoen aan de standaard van vrouwelijkheid. Ik begon mij op mijn negende al Luc te noemen, lang voordat ik überhaupt stilstond bij het fenomeen gender. Luc is een biseksueel en heeft een vriendin, maar hij valt ook op vrouwen en “mensen daar tussenin”.



Voor mensen met een identiteit tussen man en vrouw in, of bij wie de mannelijke en vrouwelijke identiteit ongeveer even sterk zijn, werden in de jaren 1980 en 90 de termen 'transgenderisme' en 'transgenderist' gebruikt. Sinds het begin van de 21e eeuw is de term genderqueer in gebruik gekomen, voornamelijk bij jongeren. Maar “genderqueer” is zeker niet een “modern” verschijnsel werd hiervoor de term “androgynie” gebruikt, afgeleid van het Grieks voor 'man' (aner) en 'vrouw' (gyne).

   

In de geschiedenis zijn hiervan voorbeelden te vinden: van androgyne personen, te beginnen bij Adam (uit wiens lichaam Eva werd voortgebracht), de Amazonen (vrouwelijke strijders uit de oudheid), Johannes de Doper, geschilderd door Leonardo da Vinci en in de Kroniek van Neurenberg waarin een Middeleeuwse voorstelling is afgebeeld van een androgyn persoon.





In het Hindoeïsme is Ardhanarishvara de androgyne vorm van Shiva als halfman en halfvrouw.

Maar er zijn ook recente voorbeelden. Marlène Dietrich, David Bowie, Prince, Michael Jackson, Boy George van Culture Club




Ruby noemt zichzelf non-binair, een overkoepelende term voor mensen die buiten de tweedeling mannelijk of vrouwelijk vallen of die veranderlijk zijn. Ruby: “Ik val op vrouwen – maar uiteindelijk hebben gender en seksualiteit vrij weinig met elkaar te maken.

Toen ik stopte mezelf een vrouw te noemen had ik niet langer het gevoel dat ik me aan een standaard moet houden, waar ik me totaal niet comfortabel bij voel.  Kim: “Soms ben ik Kim en soms ben ik Joris. Ik voel me comfortabel als beiden, ik ben het allebei: man en vrouw. Op mijn dertiende raakte ik geïnteresseerd in vrouwenkleding.  In het begin zocht ik daar niet zoveel achter, maar op een gegeven moment besefte ik dat ik me heel fijn voelde als vrouw. Dat besef heb ik lang voor zichzelf moeten houden. Alles ging in het geheim., op mijn kamer. Ik schaamde me ervoor. Heel af en toen ging ik ’s avonds laat toch als vrouw naar buiten, maar dan deed ik er alles aan om de buren te ontlopen. Pas toen ik in Amsterdam ging wonen ging ik meer als Kim naar buiten en heb ik het ook aan mijn vrienden en familie verteld. Soms krijg ik vervelende reactie,  jammer, maar ik kan er weinig aan doen en mijd het conflict zoveel mogelijk. Ik vind het zonde van mijn energie te besteden aan mensen die er toch nooit iets van zullen begrijpen. Ik blijf gewoon de dingen doen waar ik me goed bij voel.


Non-binair (Wikipedia)

Androgynie (Wikipedia)