Henri Havelock Ellis (1859-1939)

Henry Havelock Ellis (1859-1939) was een Engelse wetenschapper die begin deze eeuw invloedrijke opvattingen over de seksualiteit van mannen en vrouwen had. Hij was één der grootste schrijvers over seksualiteit en gedurende
het interbellum was hij waarschijnlijk de meest invloedrijke wetenschapper die zich bezighield met deviant seksueel gedrag. Met Freud, Foucault, Kinsey en Masters & Johnson, is Ellis één van de sleutelfiguren in het twintigste eeuwse denken over seksualiteit.

Havelock Ellis kwam in opspraak door zijn visie op homoseksualiteit. Hij predikte een grotere tolerantie van verschillende seksuele afwijkingen, waaronder homoseksualiteit, sadisme, masochisme, etc. Volgens hem zijn alle vormen van abnormale seks voornamelijk uitingsvormen van het normale, in wezen niet gevaarlijk en geworteld in onschuld.
De gezichtspunten die Havelock Ellis erop na hield heeft hij nauwgezet beschreven in zijn zeer uitgebreide Studies in the psychology of sex, waarin hij allerlei mogelijke vormen van seksueel gedrag en uitingsvormen beschrijft.
Het eerste deel hiervan, Sexual inversion (Seksuele inversie), werd in 1897 voor het eerst uitgegeven en zeer bekritiseerd. De visie die erin verkondigd werd ten aanzien van afwijkend seksueel gedrag in het algemeen en homoseksualiteit van mannen en vrouwen in het bijzonder, de manier waarop het buiten de medische pers gepubliceerd was en de populaire toon van het werk waren alle aanleiding voor een zeer negatieve ontvangst binnen de gevestigde wetenschappelijke wereld. 


In 1898 werd er een proces gevoerd tegen George Bedborough, de uitgever en verkoper van Ellis' boekwerk. De rechtbank beschouwde Studies in the psychology of sex als 'lewd and obscene' (onzedelijk en obsceen). Alle delen, waaronder het controversiële deel over homoseksualiteit en andere 'seksuele afwijkingen', werden kort daarop vertaald in het Duits en in Duitsland uitgegeven. Ellis weigerde verdere delen in het Engels te publiceren tot in de dertiger jaren. Engelse versies verschenen al wel voor die tijd in de Verenigde Staten.De meest karakteristieke voor de victoriaanse preutsheid en haar onderdrukkende puritanisme was een volledig ontkennen van de vrouwelijke seksualiteit." Vrouwen werden beschouwd als seksueel passieve wezens, die hun hele bestaan aan mannen ontlenen. Op deze ontkenning van de vrouwelijke seksualiteit leverde Havelock Ellis felle kritiek en schreef over de 'erotic rights' van de vrouw, waarmee hij als één van de eersten het bestaan van de vrouwelijke seksualiteit en het belang van seksueel genot voor beide seksen erkende.



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transgenderarchief