Harry Benjamin (1885-1986)

Het is voornamelijk door het werk van Harry Benjamin dat transgenderisme als fenomeen in wetenschappelijke kringen ruim aandacht verwerft.

Harry Benjamin

Op alles antwoord: Wat gebeurt er als je je om laat bouwen?


Hoe maak je van een man een vrouw (Quest)

PS V/M

Benjamin wordt vaak gezien als de ‘founding father’ van de westerse transseksualiteit omdat hij de revolutionaire stap nam om de ‘sekse veranderende chirurgie’ voor geschikte kandidaten te verzekeren (Wickman, 2001: 27; Ekins, 2005: 306, 309).

Hij kan in de seksuologische traditie worden geplaatst van Havelock Ellis en Magnus Hirschfeld, de meer progressieve vleugel van seksuologie die tolerant was voor seksuele variatie en diversiteit.
In 1949 begon hij in de VS met hormonenbehandeling van transseksuelen.
In die tijd weigerden Amerikaanse dokters uit morele overwegingen om hormonen te geven aan transseksuelen of om een geslachtsoperatie op hen toe te passen. Maar Harry was dankzij zijn contacten met de Duitse seksuologie minder moraliserend en hij was bereid om via zijn medische kennis Amerikaanse transseksuelen te helpen.


In de vroege jaren 1950, vooral na de geslachtsoperatie van Christine Jorgensen in Denemarken in 1952, werd Harry Benjamin de belangrijkste persoon in medische debatten over transseksuelen waarin hij tot meer begrip probeert te kweken voor transseksuelen. Hij diende hormonen toe aan honderden transseksuelen en enkelen hielp hij aan een geslachtsoperatie.

In 1966 publiceert  Harry Benjamin “The Transsexual Phenomenon”, een standaardwerk in de geschiedenis van het medische denken over transseksualiteit. Sindsdien wordt hij beschouwd als de meest belangrijke expert op dat gebied. Het model van Harry Benjamin over hoe er moet worden omgegaan vormt nog steeds de basis voor de medische zorg aan transseksuelen.

Hoewel Harry Benjamin in de transgendergemeenschap wordt herinnerd als meevoelend en soms wat paternalistgisch, vinden sommige ‘moderne’ transgenders zijn model nu beledigend en bemoeizuchtig en ijveren ze voor een meer objectieve vorm van hulpverlening aan transgenders.

Benjamin Harry bleef actief tot in de vroege jaren 1980. Hij stief in New York in 1986. Hij werd 101 jaar.

In zijn nagedachtenis wordt in 1979 de Harry Benjamin International Gender Dysphoria Association, Inc. (HBIGDA) opgericht, het wereldwijde professionele organisatie voor transgender zorg.


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief