Magnus Hirschfeld (1865 - 1935)De Berlijnse seksuoloog Magnus Hirschfeld (1868 - 1935) was de eerste die het fenomeen leven in een genderrol die niet overeenkomt met zijn / haar natuurlijke sekse wetenschappelijk benaderde. In 1910 publiceerde hij hierover de wetenschappijke publicatie: Die Travestiten : Eine Untersuchung Łber den erotischen Verkleidungstrieb. Met de term "travstiten" zette hij de wereld wel op het verkeerde been. In 1923 sprak hij niet meer over "travestieten" maaar van transseksuelen. Maar ook die term was niet gelukkig gekozen: de term transseksueel heeft maar zijdelings te maken met seksualiteit. Sindsdien is men op zoek gegaan naar een term en werd dit "transgender" of "transpersoon".

Hirschfeld toonde aan dat travestie voorkomt bij beide seksen en bij elke seksuele oriŽntatie en maakt dus duidelijk onderscheid tussen "travestie" en homoseksualiteit, in die tijd een vooruitstrevende gedachte. Het was ook Hirschfeld die in 1923 de term ‘transseksueel’ voor het eerst gebruikt. Zijn ideeŽn liepen voor op het gedachtegoed van Harry Benjamin (1966)Magnus Hirschfeld

Het was ook Hirschfeld die in 1923 de term ‘transseksueel’ voor het eerst gebruikt. Zijn ideeŽn liepen voor op het gedachtegoed van Harry Benjamin (1966) Deze publiceerde in 1966 het boek The transsexual phenomenon. De term transseksueel die hij gebruikt is feitelijk onjuist, omdat seksualiteit er buiten staat.

Onder de liberale sfeer van de Weimar Republiek kreeg Magnus Hirschfeld in 1919 ruimte voor de creatie van het nieuwe ‘Institut fŁr Sexualwissenschaft’ in Berlijn. Samen met dermatoloog Friedrich Wertheim en zenuwarts en psychotherapeut Arthur Kronfeld experimenteerde hij al in de periode 1920-1930 met geslachtsaanpassende operaties.

Onder supervisie van Magnus Hirschfeld zou hier in 1930 een eerste geslachtsveranderende ingreep plaatsvinden bij de bekende Deense kunstenares Lili Elbe
.


Magnus Hirschfeld (Wikipedia)

Op alles antwoord: Wat gebeurt er als je je om laat bouwen?

Hoe maak je van een man een vrouw (Quest)

PS V/MAls je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief