Uitgaansleven op de Zeedijk

De omgeving van de Zeedijk behoort tot de oudste buurten van Amsterdam. De bocht van de Zeedijk was tot de 17e eeuw een van de meest respectabele plekken waar men kon wonen. Na de aanleg van de luxueuze Herengracht verhuisden de rijke kooplieden en werd het gebied een uitgaansgebied voor passagierende zeelieden.



Vanaf de 19e eeuw ontwikkelden de aangrenzede Walletjes zich hier tot de hoerenbuurt van Amsterdam en nam het aantal horecagelegenheden toe.


In de omgeving van de Zeedijk en de Walletjes vond veel straatprostitutie plaats. Kennelijk kwam het rond 1880-1890 voor, dat prostituees aan of voor de deuren van bordelen, bierhuizen en dergelijke, klanten lokten, zelfs tot op de hoeken van de straat. In 1889 voerde Amsterdam een zogenaamd tippel- en vigeleerverbod
(APV art. 162x) "Het is aan vrouwen verboden: 1º op stoepen of in de deuren van bordeelen, rendez-vous-huizen, tapperijen, bierhuizen, of andere voor het publiek toegankelijke huizen, waar men gelagen zet, post te vatten, of, zich binnen die inrichtingen bevindende, door eenigerlei handeling of vertooning de aandacht der voorbijgangers tot zich te trekken; 2º op den openbaren weg vóór of in de nabijheid der onder 1º genoemde inrichtingen, of op de hoeken van straten, of stegen, waarin dergelijke inrichtingen zijn gevestigd, stil te staan, of zich aldaar heen en weer te bewegen, nadat haar door een ambtenaar der politie gelast is, zich te verwijderen."
Na het bordeelverbod van 1902 nam tippelprostitutie op straten en in plantsoenen toe. Na het landelijke bordeelverbod van 1911 gaf het gemeentebestuur de politie de opdracht, alle hinderlijk zich op de openbare weg heen en weer bewegende vrouwen te verbaliseren. Het gevolg was dat tippelaarsters uit de binnenstad uitweken naar andere plaatsen in de stad, o.a. naar de nieuwe wijk ‘de Pijp’.


Hoewel er veel geld werd verdiend, werd er niet geïnvesteerd. De Zeedijk raakte verwaarloosd en verpauperde. In de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw was de straat berucht als centrum van de handel in drugs en was een tijdlang voor velen een no-go area.
Na opknapacties van de gemeente is de straat er weer langzaam bovenop gekrabbeld. De drugshandel verdween grotendeels en oude en nieuwe ondernemers probeerden de straat weer levendig en aantrekkelijk te maken.

Horeca op de Zeedijk

Café 't Mandje



Het café 't Mandje op Zeedijk 63 was een vroeg voorbeeld van een café waar, naast sekswerkers, pooiers en zeelui, ook homo's en lesbiennes welkom waren. Hierdoor werd eigenares Bet van Beeren een icoon in de Amsterdamse homoscene.



Na haar overlijden in 1967 zette haar zuster Greet het café voort tot 1983, waarna het in 2008 door haar nicht heropend werd.

Vanaf 1998 ontstond, naast het eerder genoemde café 't Mandje, geleidelijk aan een concentratie van uiteindelijk vier homocafés in het noordelijke deel van de Zeedijk, waardoor dit gedeelte als een van de homo-uitgaansgebieden van Amsterdam ging gelden.
Na de sluiting van De Engel Next Door, de overname van café De Engel door rederij 't Smidtje in 2015 en de verkoop van De Barderij in 2016, die daarna ook geen homopubliek meer trok, is daar nu alleen The Queen's Head nog van over.




Een andere bekende gelegenheid is het variététheater Casablanca. Dit fraai gedecoreerde café was en is een plaats waar circusartiesten graag kwamen.



In het ernaast gelegen café wordt regelmatig live jazzmuziek ten gehore gebracht. Boven is een klein theatertje.

Engel van Amsterdam
In de dit café gaven vroeger dragqueens een show. Helaas ging dit café later (2013) over in andere handen.



Optreden van de Dré's Angels (Charité la Bustier, DonnaTella Vergatsie en Charles Bakker)

Hartjesdag
Eenmaal per jaar, in augustus, vindt de Hartjesdag op de Zeedijk plaats, met als hoogtepunt een bonte optocht van verklede deelnemers.



Hartesdag 2019 (foto Bert Woudstra)

Zie ook:

Straatprostitutie in Amsterdam

Bet van Beeren

Geschiedenis van de prostitutie in Amsterdam


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief