Uitgaansleven in de Amstelstraat

In de Amstelstraat tussen het Rembrandtplein en de Amstel waren tot het begin van de 20e eeuw verschillende theaters: het Grand Salon des Variétés, het Grand Theatre de Variétés. Varété theater Flora. Al deze theaters zijn verdwenen.

In 1791 werd de Hoogduitse schouwburg gebouwd. In 1852 door Abraham van Lier overgenomen en voortgezet als het Grand Theatre de Variétés. Nadat dit succesvolle theater in 1911 werd verkocht,  verkommerde het. In 1940 werd de inventaris publieklijk verkocht. In de hongerwinter werd het pand een welkome bron voor brandhout. In 1946 werd de ruïne gesloopt.




In 1844 werd aan de Amstelstraat de tweede Salon des Variétés van Amsterdam geopend.onder de naam Grand Salon des Variétés, gevestigd in het door Nathan Judels en Pierre Boas gebouwde pand op de hoek van Amstelstraat en de Paardenstraat.
Met haar twee balkons en vrij smalle zaal leek deze Salon erg veel op de Salon des Variétés in de Nes. De bezoeker kwam via een vestibule in de zaal, waar voor het publiek banken stonden. Alleen de loges hadden met rood leer beklede stoelen.
In het theater was plaats voor ongeveer 300 toeschouwers. In het begin was er veel vaudeville te zien, later ook Franse operettes. De voorstellingen werden vooral bijgewoond door de Joodse bewoners aan de overzijde van de Amstel. Nadat Boas en Judels zich uit de directie hadden teruggetrokken ging het vanaf 1877 minder met het theater
In 1878 werd de Salon in 1878 overgenomen door het gezelschap van vader en zoon Gustave Prot. In 1880 was er wederom een overname van Salon des Variétés
In 1892 en 1893 waren de voorstellingen zo'n groot financieel fiasco dat directeur Kreukniet zich verdronk.
In 1895, werd het pand verkocht aan de eigenaar van brouwerij t Haantje. Hij verbouwde dit theater, het koffiehuis en naastgelegen hotel De Leeuw tot De Nieuwe Karseboom.


In 1892 werd op nr. 24-28 het
Varété theater Flora opgericht door de Duitse ondernemer Frans Anton Nöggerath. In elke voorstelling zaten acrobaten, clowns, goochelaars, jongleurs, messenwerpers e.d. Binnen de programmering werd ook film gebruikt, nog zonder geluid. Op 12 februari 1929 ging het theater op in vlammen. In 1952 werden de ruïnes gesloopt. Op de plaats verrees bioscoop Flora, later Flora Disney Theater. In 1980 sloot dit theater en in 1980 heropend als Flora Dance Palace.
In 1966 werd dit laatste gebouw gesloopt en daarmee verdween het laatste theater in de Amstelstraat.


Een befaamd bierhuis en restaurant met wintertuin in de Amstelstraat 16-18 was dat van J. Roetemeijer en Zonen.  Na de dood van Roetemeijer in 1868 lieten zijn beide zoons het hele pand tot de grond toe afbreken en lieten zij  op dezelfde plaats een heel nieuw pand verrijzen met beneden een café-restaurant.

In 1985 werd in de Amstelstraat het vrouwencafé Vivelavie geopend op de hoek van de Amstelstraat en de Paardenstraat. In 2017 werd de zaak gesloten.

In 1989 opende Manfred Langer in het voormalige Flora Dance Palace homodisco IT, met veel travestie, leatherparty's en male strippers. De IT sloot haar deuren in 2004. In 2004-2005 werd het pand gesloopt en kwam er nieuwbouw op deze plaats waar nu een sportschool is gevestigd.

In de Amstelstraat lagen ook enkele homobars: de
Metrobar Amstelstraat 45 (?) en sinds 1957 De Krokodil (nr. 34
De Krokodil stond jarenlang vooral bekend als ontmoetingsplek voor oudere homomannen.
Café Mon Ami de opvolger van De Krokodil sloot in 2012

Van Reguliersplein via Botermarkt to Rembrandtplein



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief