Uitgaansleven in de Reguliersdwarsstraat



Na de Tweede Wereldoorlog ging de Amsterdamse politie homobars gedogen vanuit de gedachte dat het beter was dat hun "onzedelijk gedrag" achter gesloten deuren plaatsvond dan openlijk op straat. Hierdoor kon in 1963 ene Daan of David Wagenhuis aan de Reguliersdwarsstraat 11 ongestoord een homocafé onder de naam Mac Donald openen.
De locatie van dit nieuwe café was strategisch gekozen: pal om de hoek van het Koningsplein, dat via de Leidsestraat de vaste looproute ("Rue de Vaseline") was tussen de toen zeer populaire homodancings DOK aan het Singel 460 en De Schakel in de Korte Leidsedwarsstraat.
De Mac Donald was nog wel een besloten zaak: er was geen inkijk vanaf de straat en tot eind jaren '70 moest je eerst aanbellen om binnen te komen, waarna de portier door een raampje of luikje in de deur keek wie je was.

In de Reguliersdwarsstraat kwamen in de jaren 70 meerdere homozaken zoals Downtown (1970), een zaak
die voor iedereen toegankelijk was, zonder geblindeerde ramen en zonder dat je hoefde aan te bellen om naar binnen te komen.
De eigenaars organiseerden creatieve feesten, onder meer in samenwerking met discotheek Flora Palace in de Amstelstraat, de voorloper van de iT.

De Viking (1976 - 1987) was een roemruchte zaak in een dubbel pand met twee verdiepingen met veel hoekjes, gangetjes en trappetjes, wat de zaak "spannend" maakte.
Het interieur was alles bij elkaar nogal rommelig wat overigens wel goed aansloot bij de sfeer en het publiek dat er kwam: van ogenschijnlijk keurige heren tot en met hoerenjongens uit de Paardenstraat.
Gaandeweg ging het bergafwaarts met de Viking. Niet alleen door gebrekkige leiding maar ook doordat de zaak in toenemende mate last had van hoerenjongens die klanten bestalen en door drugshandel.
Ondanks de darkroom en striptease- en travestieoptredens en stevige seksfeesten liepen de zaken slecht. In 1987 werd de Viking op last van de politie gesloten en dichtgespijkerd.
Er kwamen nieuwe eigenaren die de zaak omdoopten tot "Oscar". Maar noch de darkroom, noch de pornovideo's konden er een succes van maken. Medio 1988 werd de Oscar al weer gesloten.
Het oude interieur werd gesloopt. Een letterlijk laatste afscheid van De Viking was de uitvaart van oprichter en eigenaar Reint Koning, die op 14 augustus 1993 op 49-jarige leeftijd aan aids was overleden.

Vanaf 1980 werd de Reguliersdwarsstraat door de komst van Café April (nr. 37) de meest beroemde en trendy homostraat van Amsterdam.

Manfred Langer bouwde het voormalige café Mac Donald in 1981 om tot de Traffic met travestieten en een mooie jongen achter de bar. Voor het Reguliersdwarsstraatpubliek was dat kennelijk toch wat too much. Men vond Manfred maar in zijn eigen "meezingkroeg" moest blijven en uiteindelijk vond hij dat zelf ook beter.
De zaak werd verpacht aan een andere eigenaar, die er trendy bruin café van maakte met regelmatige optredens van dragqueens. Door klachten wegens geluidsoverlast trok de gemeente het gedoogbeleid in.
In 1991 werd de Traffic verkocht. Het homopubliek bleef weg omdat de nieuwe eigenaars er een heterozaak van wilden maken waarna het café werd gesloten. 

Exit 1988 - 2010 

De Exit, gevestigd in voormalig koetshuis van het achterliggende huis aan de Herengracht een homodiscotheek onder de naam April's Exit, later de Exit.
Nadat in 1989 zowel danscafé Havana als discotheek iT geopend werden, liepen de bezoekersaantallen flink terug.  
De zaak ging in 1992 nieuwe handen over. Deze gaven de dicotheek een stoer en high tech interieur,er kwamen erotische optredens en een darkroom, waardoor de zaak weer opbloeid.  In 1999 werd de Exit verkozen tot Discotheek van het Jaar.
In 2001 volgde wederom een grote verbouwing. Gedurende meer dan 20 jaar traden er in de Exit talrijke meer en minder bekende DJ's en artiesten op gepresenteerd door Diva Mayday.
Na 2007 liepen de bezoekersaantallen van de Exit langzaam maar zeker terug. Uiteindelijk werd de Exit in 2010 gesloten en na een grote verbouwing in 2011 onder de nieuwe naam Club NYX heropend.

Vanaf 1989 kwamen er nieuwe discotheken zoals 
Havana (1989), Blitz (1994) en Nyx (2012)
Ook kwamen er nieuwe homocafés zoals Taboo Bar (2010), 
Ludwig ll (2011), Taboo Kantine (2018) en  Blend (2019) 

Zie ook

Reguliersnet



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief