Uitgaansleven in de Plantage





Parkschouwburg

De Plantage was van oudsher een buurt van theehuizen, tapperijen en vanaf de het eind van de 19e eeuw, theaters. In 1892 werd aan de Plantage Middenlaan de Artis Schouwburg, later Hollandse Schouwburg genoemd, geopend. Er werden operettes en opera's opgevoerd en later toneelstukken (o.a. van Heijermans). Vooral de mensen uit de betere kringen gingen er heen. Tussen 1892 en 1941 was de Hollandsche Schouwburg (750 zitplaatsen) één van de belangrijkste theaters in de Plantagebuurt. Nergens werden zoveel oorspronkelijk Nederlandstalige stukken gespeeld als in dit theater.

Aan de Plantage Parklaan verrees in 1882-1883 in de Parktuin de Parkschouwburg. Het plan was een luxueuze schouwburg te bouwen waarin groots gemonteerde voorstellingen en balletten konden worden vertoond. Het interieur deed meer denken aan een circustheater dan aan een schouwburg.
Het theater kende zeven rangen; loge, stalles, middenbalkon, parterre, zijbalkon, promenoir en galerij, Geroemd werden de Zomer- en Wintertuin, de Indische foyer, de wandelgalerijen en de waterfonteinen. Achter de zitplaatsen op het balkon bevond zich het promenoir. De Parkschouwburg beschikte van begin af aan over elektrische verlichting.

Het gebouw werd lange tijd ‘het lelijkste van de Herengracht’ genoemd en was bij het publiek niet geliefd: ‘Men rookt, wandelt, en in de stalles zit men opeengepakt en in de loges te koop’.
In de schouwburg trad een bont gezelschap van internationale variétéartiesten op, waaronder muzikale clowns, zangeressen, dansers, een hondenshow en een buikspreker, een blackface act, een slangenmens en een levend poppentheater. Als extra attractie  stegen er enkele keren luchtballonen op in de Parktuin.
In 1893 werd de schouwburg verkocht en in de jaren tot 1903, toen de deuren definitief sloten, vonden er nog maar weinig voorstellingen plaats. De Parkschouwburg werd uiteindelijk in 1912 gesloopt.




Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief