Uitgaansleven in de Nes

Aan het eind van de 19e  eeuw kwamen er in de Nes steeds meer cafés waar artiesten optraden, zoals het Grand Café-Concert Victoria in de Nes. De drankomzet kwam echter op de eerste plaats.




In de Nes in Amsterdam waren een aantal verschillende variététheaters.
Op 2 september 1839 opende Joseph Duport de eerste Salon des Variétés van Amsterdam aan de Nes.
Het was een popperig klein, maar gezellig theatertje, met een klein toneel, een orkestbak waar plaats was voor acht muzikanten, een parterre en twee galerijen.
De Salon des Variétés bood een nieuwe manier van uitgaan in Amsterdam. Een toneelprogramma van meerdere vaudevilles per avondvoorstelling in een klein luxe theater waar tijdens de voorstelling gedronken en gerookt mocht worden. De Salon van Duport was een regelrechte hit in het Amsterdamse uitgaansleven. ‘Deze volks-schouwburg wint gedurig nog al meer in aanzien en achting bij ons publiek, en de meeste avonden der week is de zaal te klein, om de toestromende menigte behoorlijk plaatsing te geven,’ zo meldde het Algemeen Handelsblad in 1840. Een extra bijzonderheid van de Salon van Duport was, volgens schrijver en ‘theaterverheffer’ J.H. Rössing in 1909, dat bezoekers uit zowel de lagere als hogere en zelfs de deftige burgerij haar zouden hebben bezocht en, wegens het ontbreken van rangen, gemengd in de zaal de voorstelling volgden. Er hing een losse sfeer, er werd gebroken met de deftige omgangsvormen in het uitgaansleven die de standenmaatschappij van Amsterdam in de eerste helft van de negentiende eeuw zo kenmerkten.

In Theater Tivoli Nes 69 werden kluchten en blijspelen opgevoerd en ook vaudevilles. In Tivoli en in de Salon des Variétés kon men ook genieten van melodrama's, waarin de bloederigste of huilerigste stukken te zien waren.
Rangen en standen golden er niet, iedereen zat door elkaar: zeelieden, kooplui, mensen die werkten op kantoor, winkeliers, slagers, doktoren, enz. Bij de prijs was een consumptie inbegrepen. Een glas bier of punch werd de bezoeker aan zijn tafeltje gebracht terwijl hij zat te kijken naar "De voddenraper van Parijs" of "De gebochelde", genietend zijn sigaartje erbij rookte en zijn commentaar uitwisselend met de bezoeker aan de andere kant van het tafeltje.
In 1884 werd theater Tivoli omgebouwd tot variété-theater. Hetzelfde gebeurde met het café-concert Victoria.  In het Salon des Variétés in de Amstelstraat werden tot 1905 verschillende revues opgevoerd en met veel succes. Ieder avond was het er stampvol. Vrijdagavond was het "gala-avond". Dan mocht er niet gerookt worden en kwamen de rijke Amsterdammers in soirée toilet met hun rijtuigen voorrijden.


Tot in de jaren dertig van de 20e eeuw was op nummer 17 een van de vroegste homocafe's gevestigd: The Empire



Homobar The Empire aan de Nes 17 in Amsterdam. Foto ca. 1921.
Tegenwoordig is het pand onderdeel van het naastgelegen Rho Hotel.


zie ook: variéte

Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief