Uitgaansleven rond Leidseplein en Leidsestraat



Het Leidseplein is een plein in het centrum van Amsterdam in het verlengde van de Leidsestraat. Het plein grenst aan de Marnixstraat, het Kleine-Gartmanplantsoen en de Singelgracht.
Het Leidseplein is een bekend uitgaansgebied met terrassen, theaters en horecagelegenheden. Het plein vormt samen met de nabijgelegen Korte en Lange Leidsedwarsstraat en de Leidsekruisstraat de Leidsebuurt.

Het Leidseplein dateert uit 1660 en is genoemd naar de Leidsepoort, die hier stond tot 1862 en het begin was van de weg naar Leiden. Het plein is, net als het Haarlemmerplein, aangelegd als 'wagenplein', waar bezoekers van buiten de stad hun karren, koetsen en paarden konden parkeren voordat zij verder de stad in gingen.

Na ruim een eeuw kreeg het plein ook een culturele functie, toen in 1774 de eerste Stadsschouwburg op het plein werd gebouwd. Dit houten gebouw brandde in 1890 geheel af, waarna in 1894 het huidige beeldbepalende gebouw verrees.

Vanaf 1875 werd het plein ook een belangrijk verkeersknooppunt met de opening van de eerste paardentramlijn van Amsterdam.

Gezichtsbepalend voor het Leidseplein is het Amsterdam American Hotel (1900) en het daar tegenover liggende voormolige modehuis Hirsch (1882)

Op en rond het Leidseplein vind je naast de vele restaurants en cafés, theaters (Stadsschouwburg, DeLaMar Theater en Theater Bellevue), wereldberoemde poppodia als Paradiso en Melkweg. Met de vele café's en clubs zorgen ze voor een bruisend nachtleven.

Eind jaren vijftig en begin jaren zestig was het Leidseplein een favoriete samenscholingsplaats voor jonge artistiekelingen, die naar deze locatie ook wel "pleiners" werden genoemd. Zij gingen met name naar
Café Reynders) en het iets verderop gelegen café Eijlders. In dezelfde periode werd Reynders ook het stamcafé van de Vijftigers en werd de zaak bezocht door onder meer Remco Campert, Wim Sonneveld, Harry Mulisch, Simon Carmiggelt en Gerard Cox. Blijkens het gastenboek kwamen ook Eli Asser, Hans Ferrée, Wim Zaal en Rijk de Gooijer graag bij Reynders.



In de Korte Leidsedwarsstraat nr. 45 opende Monsieur Marcel in 1961 de bar Madame Arthur, de eerste professionele travestiebar in Nederland met liveshows. Rita del Ora en Capucine uit Parijs traden er onder andere op, maar ook locale talenten waaronder Colette Berends.
In 1973 werd de bar gesloten en is in het pand nu de Heineken Music Hall gevestigd.

Het begin van de Kerkstraat, aan weerszijden van de Leidsestraat, gold vanaf de jaren zestig tot de jaren tachtig als dé homo-uitgaansstraat van de stad, een positie die later werd overgenomen door de Reguliersdwarsstraat.
Als eerste vestigde zich in 1951 in de Kerkstraat homohotel Unique, vanaf midden jaren zestig gevolgd door onder andere bars zoals Cosmo, Lord en De Pul, discotheek Homolulu en nachtsauna Thermos. Overgebleven uit die tijd is alleen nog de Spijker Bar (geopend in 1979), naast de nieuwere Club Church (2008)


De Odeon Kelder of De Odeon Kring (DOK) Singel 460 1952 - 1989
Deze homodiscotheek was gevestigd in de kelder van Odeon Theater. Het Dok was de eerste en jarenlang de grootste homodisco in Europa en trok vanaf de jaren vijftig talrijke buitenlanders en droeg daarmee bij aan "Amsterdam als homohoofdstad". In 1990 brandde het volledig uit. In 1995 werd het pand geremoveerd en in gebruik genomen als multidisciplinair theater.

DOK (discotheek) (Wikipedia)

De Schakel Korte Leidsedwarsstraat 49 was van 1955 t/m 1978 de sociëteit van de homo-emancipatievereniging COC. De Schakel was zeer populair bij homoseksuele mannen en trok ook talrijke buitenlandse bezoekers, waarmee de zaak bijdroeg aan de positie van Amsterdam als homohoofdstad.

Sociëteit De Schakel (Wikipedia)


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief