Travestieten

Het woord travestie is afgeleid van het Italiaanse 'travestire' (verkleden).
Het Duitse woord Transvestitismus is bedacht door de seksuoloog Magnus Hirschfeld die het voor het eerst gebruikte in zijn standaardwerk "Die Transvestiten. Eine Untersuchung über den erotischen Verkleidungstrieb (1910)".
Hiermee duidde hij personen aan die leven in een genderrol die niet overeenkomt met zijn / haar natuurlijke sekse wetenschappelijk benaderde. Hirschfeld toonde aan dat travestie voorkomt bij beide seksen.Volgens die gedachtengang kunnen dus ook biologische vrouwen "travestiet" zijn.
Met de term "travstiten" zette hij de wereld wel op het verkeerde been. In 1923 sprak hij niet meer over "travestieten" maaar van transseksuelen. Maar ook die term was niet gelukkig gekozen: de term transseksueel heeft maar zijdelings te maken met seksualiteit. Sindsdien is men op zoek gegaan naar een term en werd dit "transgender" of "transpersoon".De term travestiet  wordt ook wel gebruikt voor mannen die zich kleden als vrouw omdat zij daarbij een seksuele opwinding ervaren (seksueel fetisjisme). Maar fetjisme komt ook bij cisgenders voor en is niet een gedraging van sommige transgenders. Deze "travestieten" kleden zich soms wel als vrouw en besteden zij wel aandacht voor hun make-up (of doen daar een poging toe).

Tegenwoordig wordt de term travestie gebruikt voor showtravestieten (dragqueens, die optreden in bars en nachtclubs of andere gelegenheden. Vaak zijn  zij zeer uitbundig gekleed, dragen extravagante haarstukken en opvallende make-up. 
Sommige dragqueens noemen zich liever female impersonator.

Travestieten en female impersonators worden niet tot de transgenders gerekend.

Zie ook:Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief