Transgender kan geboorteakte simpel wijzigen

Vanaf 1 juli kunnen Transgenders vanaf 16 jaar eenvoudiger hun geslacht laten wijzigen op hun geboorteakte. Dan treedt een wet in werking die dit regelt. Transgenders moeten nu eerst naar de rechter om hun akte te laten aanpassen aan hun gewenste geslacht. Voortaan volstaat een verklaring van een deskundige die moet concluderen dat de betrokkene blijvend ervan overtuigd is tot het andere geslacht te behoren.
Ook hoeft de man of vrouw niet meer eerst een geslachtsoperatie te ondergaan om de akte aan te passen en vervalt bovendien de eis tot sterilisatie van de betrokkene. De aangepaste geboorteakte werkt door in allerlei overheidsadministraties, zodat het nieuwe geslacht ook wordt doorgevoerd in het paspoort en andere documenten.
In overleg met het Transgender Netwerk Nederland zijn vooralsnog deskundigen aangewezen van de genderteams van drie ziekenhuizen. Later mogen ook andere artsen en psychologen die deskundig zijn op dit terrein, de vereiste verklaring opstellen.

Hoe gaat dat vanaf 1 juli?
Zie: Transgender Netwerk Nederland

zie ook:

Transgenders en geboorteakteAls je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief