Transgenders in Pakistan



Op papier is Pakistan op het gebied van maatschappeljke aanvaarding aardig vooruitstrevend. Transgenders worden officieel als derde geslacht erkend en hebben dezelfde burgerrechten als mannen en vrouwen. Daarnaast zijn er mensenrechtenclubs op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Maar toch zijn transgenders - vooral in het conservatieve noorden - hun leven niet zeker. Omdat zij hun familie te schande zouden maken, worden zelfs huurmoordenaars ingezet.

Op steun van de politie hoeven transgenders ook niet te rekenen. Zij zijn net zo goed onderdeel van de cultuur, constateert Wilma van der Maten. Ze sprak met een transvrouw die werd neergestoken toen zij een man seks weigerde. Bij de aangifte zei de politie: ''Het is beter dat je ouders je doodmaken. Nu kom je elke keer weer bij ons klagen. Als je dood bent zijn we van je af.''


Wilma van der Maten, die de leefsituatie voor transgenders in Pakistan onder de loep te nam, bezocht een opvanghuis voor transgenders in de Pakistaanse stad Peshawar. "Zolang de cultuur en de religie transseksuelen niet respecteren, blijven ze niet meer dan loslopend wild.'' In het afgelopen jaar zijn 51 transvrouwen vermoord, waarvan 38 van de gevallen uit eerwraak is gebeurd. Een transvrouw die Wilma daar spreekt vertelt dat ze nauwelijks nog haar huis durft te verlaten: "Ik leef met angst elke dag."

Stroopwafels helpen transseksuelen aan een beter leven Transseksuelen in Pakistan hebben het niet altijd even makkelijk. Een Nederlands ondernemersechtpaar heeft nu een bijzonder initiatief opgezet om hen een hart onder de riem te steken met behulp van... Hollandse stroopwafels.

Het koppel heeft er bewust voor gekozen om alleen te werken met khawaja's (Kwawaja sara), transseksuelen, omdat zij door de samenleving met de nek worden aangekeken. Overdag bedelen ze en als de nacht valt werken ze in de prostitutie. Het gekke is dat deze mensen worden uitgekotst, maar als er een kind is geboren of iemand gaat trouwen, dan huren Pakistaanse families deze khawaja's in om te dansen en te zingen. Pakistanen geloven dat transseksuelen over goddelijjke krachten beschikken', vertelt Gertjan. 'Wij willen deze mensen graag zelfvertrouwen geven.'

Het koppel is niet naar Karachi verhuisd om bakken met geld binnen te slepen. ‘Hier heerst ellende, maar er zijn ook mogelijkheden. Meer dan de helft van de bevolking bestaat uit hoogopgeleide jongeren, die hard werken om vooruit te komen. Ze hebben geen 9-tot-5-mentaliteit zoals in Nederland. We willen het land graag helpen’, aldus Van Laar. Zijn vrouw en hij verhuisden vier jaar geleden met hun kind naar de havenstad.
Volgens Van laar zijn Pakistanen gek op zoetigheden. Hij besloot zijn wens om de transseksuelen te helpen te combineren met het gat in de Pakistaanse markt dat hij had gevonden. Met een lening van het Nederlandse Kerk in Actie begon het koppel afgelopen voorjaar hun stroopwafelbakkerij. De wafels worden nu in 35 verschillende Pakistaanse winkels en supermarkten verkocht.
Op dit moment proberen Gertjan en Judith de transseksuelen uit de spotlights van de groothandels te houden. Ze willen niet dat de stroopwafels met het ‘liberale Nederland’ en transseksuelen worden geassocieerd. Van Laar hoopt dat ze op den duur de klanten wel bij de bakkerij kunnen betrekken en daarmee positieve aandacht voor de khawaja’s kunnen vragen .



De Pakistaanse film Joyland (2022), over een transgender liefdesaffaire, is door de Pakistaanse overheid verboden. De film was wel de officiële Pakistaanse inzending voor de Oscars.
De film toont een liefdesverhaal tussen een man en een transgender vrouw. Joyland heeft internationaal al diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder op het gerenommeerde filmfestival van Cannes.
In de film verlangt het hechte gezin Ranas naar de geboorte van een jongen om de familielijn voort te zetten. Intussen zit het jongste lid Haider in een gearrangeerd huwelijk met Mumtaz. In het geheim voegt hij zich bij een erotisch danstheater waar hij voor de ambitieuze trangendervrouw Biba valt. Hun onmogelijke liefde werpt een licht op de wens van het hele gezin om op seksueel vlak in opstand te komen.

Transgender in Pakistan: "Ik leef elke dag met angst"

Transgender Pakistanis: the open secret - real stories

zie ook


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief