Eef (Eva)

Na een jaar als ‘Eva’ te hebben geleefd, besloot Eef Klein Ganseij (45) dat hij zijn transitie tot vrouw niet doorzet. Na veertig jaar man-zijn voelde Eva als opluchting en belasting tegelijk.
Vijfenveertig jaar geleden werd Eef geboren als Berry. Een onopvallende jongen. ,,Ik ben wel gepest, werd vaak uitgescholden voor homo. Woest werd ik daarvan, want ik viel op vrouwen. Tegelijkertijd was ik anders; huilde veel, kon niet tegen schuine grappen. En volgens mijn vader liep ik niet als een man.”
Berry was onzeker. Iemand die altijd wilde laten zien dat hij een man was. ,,Vanaf mijn achttiende had ik een serieuze vriendin, op mijn 27ste bouwde ik mijn eigen huis. Ik hou van motorracen, ik ben heel technisch. Wat dat betreft heb ik altijd gedaan wat echte mannen doen.”

Tegenwoordig heeft Eef met succes zijn eigen keukenbouwbedrijf. Een stap die hij maakte nadat zijn werkgever hem ontsloeg vanwege de op handen zijnde transitie. Bij het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van de VU was hij al gewaarschuwd: ’Wacht met vertellen tot je een vast contract hebt’. Maar hij wilde open kaart spelen. ,,Ik had een jaarcontract als verkoper bij een keukenbedrijf, ik deed het hartstikke goed. Toen ik vertelde dat ik transgender ben en met hormonen zou beginnen, kreeg ik meteen te horen dat mijn contract dan niet zou worden verlengd. Ik was niet eens boos. Ik begreep het wel.”
Erger vond hij de afwijzing in zijn directe omgeving. Een familielid bijvoorbeeld, dat zijn coming-out als transgender afdeed als ‘een trend uit Amerika’. Daartegenover staat zijn moeder, die hem altijd heeft geaccepteerd. ,"Als jij gelukkig bent, ben ik het ook", zei ze. Mijn vader vond het lastiger.
De beslissing de transitie tot vrouw in te gaan, bleek voor zijn relatie te veel. ,,Zij is niet lesbisch, zij was verliefd geworden op Berry. Ons huwelijk heeft het niet gered.”
Na drie maanden hormonen raakte ik de weg kwijt.
Na een jaar als Eva geleefd te hebben
had hij een gesprek bij de VU. "Operatie plannen, C-cup, een vaginaplastiek. Van top tot teen vrouw, dat was het idee. Maar ik merkte steeds vaker: ik ben blij met mezelf. Als ik uit de douche stapte en mijn spiegelbeeld zag, voelde ik tevredenheid. De meeste transgenders verafschuwen hun geslachtsdeel. Dat had ik niet. Ik heb een vriendin, op seksueel gebied voel ik mij goed in de mannelijke rol. Wilde ik dat wel kwijt? Twijfels.
Ik heb om uitstel gevraagd. Laat ik me niet opereren, dan blijf ik altijd een soort halve man. Iets er tussenin. Maar ook: een biologische vrouw word ik nooit, met een lengte van 1.93, een mannenstem. Wil ik de rest van mijn leven aan de telefoon blijven uitleggen dat je met een vrouw spreekt? De vraag die ik mezelf stelde was: wil ik verder als mannelijke vrouw of als vrouwelijke man?” Het werd het laatste. ,,Als Eef ben ik meer dan ooit mezelf. Hoe gelukkig ik ook was met Eva, ze kostte ook energie. Altijd op je stem letten, weten dat je overal wordt nagestaard.”
Die stap terug blijkt lastig te aanvaarden voor zijn omgeving. ,,Toen Eef in Eva veranderde, paste ik als transgender in een hokje. Nu kunnen ze me niet meer plaatsen. Bij de VU ben ik de allereerste ooit die deze stap neemt. Er zijn geen draaiboeken voor. Ik heb twee stappen naar voren gedaan en ik doe er nu eentje terug. Of eigenlijk is het een stap vooruit. Ik heb een lange weg bewandeld, en het is het waard geweest. Ik ben nu waar ik wilde zijn. Dit is wie ik ben. Of ik Eva mis? Geen moment.”

 Eef gebruikt nog steeds hormonen. En dat blijft hij doen, ook al zet hij zijn operatie niet door. Het mannelijke geslachtsdeel blijft, tot opluchting van zijn nieuwe vriendin.
Eva is fysiek een man gebleven, maar hormonaal bleef hijdeels vrouwelijk: een cupje A dat niet meer weg trekt, zachtere trekken.

Van man naar vrouw en terug: Eef is eindelijk zichzelf / Danielle Elshof 
Algemeen Dagblad 01-05-18




Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief