Matthea Benders



Matthea is eindelijk zichzelf
/ Mirjam van der Vegt  In: Trouw 19 juli 2016
Achteraf had ik eerder open willen zijn over mijn transitie / Mirjam van der Vegt. In: Trouw 23 juni 2017

Hieronder een samenvatting van deze twee artikelen

Vanaf haar veertiende wist Matthea - toen nog Matthijs - al dat ze liever een meisje wilde zijn. Maar daarover spreken was geen optie in het streng christelijke milieu waarin zij opgroeide. Ze deed wat mensen van haar verwachtten, trouwde en adopteerde samen met haar partner Sandra (om privacyredenen is deze naam hier gefingeerd)) drie dochters. Een depressie volgde, werkloosheid, uitzichtloosheid, verlangens om dat 'rotding' aan haar lijf eraf te snijden. Het dubbelleven bleek niet meer vol te houden.
Er volgden therapieën, gesprekken met de predikant, een scheiding en het advies van de dominee om in haar nieuwe leven voorlopig maar even onder de radar te blijven.
 

Matthijs was de middelste van drie zonen en groeide op in de Alblasserwaard. "Een tv was er thuis niet en we leerden dat je de ander belangrijker moest achten dan jezelf. Als je iets deed wat God niet wilde, zou er straf volgen."

Op een zomerse dag in 1969 stond de negenjarige Matthijs met bonzend hart in de keuken boven de bakkerij van zijn vader. Gebiologeerd keek hij naar het wasrek dat daar stond. "Er hing een jurk van mijn moeder, samen met een stel nylonkousen. Ik voelde aan de jurk en liet de stof toen langzaam over mijn hoofd glijden. Een gevoel van opwinding stroomde door me heen: dit paste precies bij mij! Ik wist de kledingkast van mijn moeder vanaf toen te vinden. Als niemand het maar zag; zoiets hoorde in onze geloofskring niet."


"Ik blonk niet uit, was geen vechtersbaas, huilde overal. En ochtenderecties, wat waren dat? Ze wilde af
van 'dat ding daar beneden' waar ze de afgelopen 56 jaar liever niet naar keek en waar de jonge Matthijs al niet van wist wat hij ermee moest. Wegsnijden of afbinden, dat leek lange tijd de enige oplossing.
"Op het moment dat ik een gesprek opving op het schoolplein, viel het kwartje. Twee jongens spraken over een televisieprogramma van de voorgaande avond. Het ging over een kliniek in Casablanca waar mannen konden veranderen in vrouwen. Het sloeg in als een bom en het was me direct duidelijk: ik moest naar Casablanca."


Opnieuw stapte hij af op zijn ouders. Wat vonden zij ervan als een jongen geopereerd werd om een meisje te worden? "Je kunt slaan met woorden, dat werd me tijdens dat gesprek wel duidelijk. Je bent geschapen zoals je bent geschapen en daar moet je het maar mee doen. Vanaf dat moment stopte ik mijn gevoelens diep weg en deed mee met spijbelen en stoer doen. Na de MEAO ging ik in militaire dienst, waar al gauw duidelijk werd dat ik voor het stevige buitenwerk niet in de wieg was gelegd. Ik werd verpleger, zei het geloof vaarwel en had zelfs verkering met een meisje. Zij maakte het al snel uit: lichamelijk gezien was ik niet doortastend genoeg.


In zijn jonge jaren bad Matthijs elke dag of hij de volgende dag wakker mocht worden als een meisje of zich mocht voelen als een jongen. Een gebed zonder eind, totdat hij besloot te stoppen met bidden. Matthea: "Lange tijd wilde ik niets meer van het geloof weten,.

Ook Sandra
 met wie hij inmiddels getrouwd was wist van niets. "Wij waren allerbeste maatjes, maar in de slaapkamer faalde ik." Het was alsof Matthijs tijdens zijn huwelijk terugging in de tijd; de kledingkast van zijn moeder werd alleen vervangen door die van zijn vrouw. Maar dat bleek niet voldoende. "Ik wilde vrouw zijn. Echt vrouw. Dus toen Sandra een week op vakantie ging, liet ik me op diverse plekken helemaal omtoveren tot vrouw. Daar kreeg ik zo'n energie van dat Sandra direct merkte dat er iets aan de hand was toen ze thuiskwam. Ik kon niet langer zwijgen."

De openheid van Matthijs legde een bom onder het huwelijk. Samen gingen ze naar hun predikant. "Matthijs, wat jij hebt is geen zonde, maar een lot", reageerde die, tot opluchting van Matthijs. Ook vrienden bleven rustig. "Zolang ik maar in therapie ging, leek alles onder controle. Maar in die therapie bleek wel dat het echt was wat ik voelde. Er was geen ontkomen aan: ik wilde een vrouw zijn. '

Bijna vijftig jaar later - doorbreekt Matthea heel bewust het taboe: ze is niet langer man, maar vrouw. Het advies van haar dominee om in de kerk voorlopig even onder de radar te blijven, neemt ze voor lief. Hoe gevoelig het allemaal ligt, blijkt uit de reactie van deze wijkpredikant: hij wil alleen anoniem reageren, vanwege nare ervaringen in een andere gemeente in een soortgelijke situatie. Hij spreekt van een 'enorm verwarrende situatie' voor alle partijen en denkt dat het misschien beter is als Matthea verhuist naar een gemeente waar ze haar niet als man hebben gekend. Dat maakt het makkelijker voor mensen om onbevangen met haar om te gaan.

"Na een korte vakantie besloten we in overleg met een therapeut dat ik thuis vaker mezelf mocht zijn. Sandra en ik hielden veel van elkaar en wilden samen verder, al was het zoeken hoe. Zo kwam het dat we soms samen als vrouw op de bank tv keken. En we gingen verder met pleegzorg, waar we ons al eerder voor opgegeven hadden omdat kinderen op een natuurlijke wijze niet kwamen. In de jaren die volgden kwamen er drie dochters."  Een gezin met prachtige kinderen: van de buitenkant leek alles normaal. Toch stond Matthijs vaak met een mes in de keuken met de neiging zichzelf te snijden. Van binnen vrat het aan hem dat hij steeds minder zichzelf kon zijn. "Ik plande thuiswerkdagen in om vrouw te kunnen zijn, maar het was te weinig; langzaam sloop de depressie binnen. Mijn werk kon ik niet meer doen en na een periode van ziektewet en antidepressiva raakte ik in 2014 werkloos."

Sandra en Matthijs bleven bij elkaar. Maar de rek was eruit.  Matthea, geëmotioneerd: "Ik ben geen travestiet, ik heb een gender-identiteitsprobleem. Als je zegt dat je genderdystrofie hebt, zeggen mensen: 'Ik zal voor je bidden'. Noem je jezelf transseksueel, dan hoor je ze denken: 'Bah, wat een viezerik'. Mijn vrouw wist gedurende twintig jaar wat er met mij aan de hand was en zo lang heeft ze het met mij uitgehouden. We hebben onderschat hoeveel dat deed met haar en met mij.
In overleg met predikant en hulpverleners hakte Matthea de knoop door: ik wil met niet langer verbergen. Daarmee werd ongewild een echtscheiding onvermijdelijk en werden de kinderen geconfronteerd met het verlies van hun vader. Een nieuwe moeder is niet wat zij wilden."

Tijdens de transformatie trok Matthea zich op advies van haar voorganger een periode terug uit de kerk, om een heksenjacht te voorkomen.
Matthea werkt als vertegenwoordiger van boeken bij een uitgeverij met een christelijke signatuur. Haar leidinggevende reageerde niet afwijzend, maar vond het best lastig. Bezocht Matthijs in het voorjaar de boekhandel als man, in het najaar plotseling als vrouw. Dat heeft een vervreemdende component waarvan wij en Matthea ons bewust zijn. "We hebben iedereen zo goed mogelijk geïnformeerd vanuit een nuchtere houding. We willen ruimte geven aan alle emoties die het oproept. Opvallend is dat de vijf grootste boekhandels invoelend reageren. Wij hopen dat Matthea wordt geaccepteerd zoals ze is, net als ieder mens."

Na haar transitie wilde Matthe een nieuw leven beginnen. "Of daar een nieuwe relatie bij hoort? Daar houd ik me niet mee bezig. Mijn zoektocht is om thuis te komen in mijn eigen lijf en de rest zien we wel. Ik werk nu als vertegenwoordiger bij een christelijke uitgever. Die heb ik op de hoogte gebracht, net als de boekhandels waar ik kom. Sommige boekhandelaren reageerden heel eerlijk: 'Ik weet niet of ik het persoonlijk aankan om met je om te gaan.'
Ik ben realistisch voor veel mensen zal het wennen zijn.

Ze bracht zelf al de christelijke boekhandels waar ze als vertegenwoordiger werkte op de hoogte en vertelde ze op een nieuwe kerkelijke kring in een gemeente in Den Haag al op de eerste avond dat zij anders was - al had ze zich anders voorgenomen. "Er werd een vraag gesteld hoe we in de kerk omgingen met andersdenkenden en daar werd wat weifelend op gereageerd. Toen heb ik maar meteen verteld dat ook ik anders ben en waarom."

Sinds haar transitie verloor zij niet alleen een aantal vrienden maar ook haar baan.
 Haar uitgever werd overgenomen door een andere en verhuisde. Ze merkte met solliciteren dat haar transgender zijn en haar leeftijd niet meewerkten.
"Mensen gaven aan het soms wat ongemakkelijk te vinden in daarop volgende diepgaande gesprekken. En op mijn werk moesten ze natuurlijk wel even wennen, maar ook daar werd ik goed opgevangen. Mijn leidinggevende  was er nuchter over: 'Laten we er niet moeilijker over doen dan nodig: eerst deed je je werk als man en nu als vrouw'." Er was uiteindelijk één evangelische boekhandel die Matthea niet wilde ontmoeten op de boekenbeurs. "Dat heeft me wel geraakt, want ze communiceerden dat niet rechtstreeks met mij. Maar ik blijf van zoiets niet wakker liggen. Ik kende deze mensen niet persoonlijk. Veel heftiger waren de reacties dichtbij." Dan denkt ze aan een zwager die haar niet meer wil ontmoeten en ook haar eigen broer die haar niet meer wil kennen. En meer nog aan het verdriet dat ze haar eigen kinderen - nu 18, 21 en 23 jaar oud - aandeed.

"Omwille van de kinderen wil ik niet in details treden, maar wat ik wel kan zeggen is dat we dat verkeerd hebben aangepakt. In minder dan een jaar tijd hoorden de kinderen dat hun vader een transgender was, scheidden hun ouders en ging ik de transformatie in. Het heeft hun allemaal heel veel gedaan.
"Achteraf had ik eerder open willen zijn, zodat het ook bij hen een proces had kunnen worden. Er zijn allemaal redenen aan te geven waarom we het niet hebben gedaan, maar nu zie ik dat dit snelle proces hun geen goed doet. Dat doet pijn.
"Dat ik met alle drie de meiden op dit moment goed contact heb, zie ik als een wonder. Ik snap dat ze vragen hebben bij hun adoptie en of het wel verstandig was. Maar in die periode kozen Sandra en ik echt opnieuw voor elkaar en waren we er heilig van overtuigd dat het ons zou gaan lukken. En ik ben blij met ze, ik zou ze niet kunnen missen."

De eerste maanden op de flat waren zwaar. "Er was een avond dat ik dacht: als ik morgen niet meer wakker word, lijkt me dat niet erg. Je wordt opeens op je nieuwe zelf teruggeworpen en er is niemand die emotioneel naast je staat."
Er is nog genoeg om naar te verlangen. Bijvoorbeeld naar een baan: "Ik ben een breed inzetbare accountmanager, gericht op relaties en zou graag drie dagen werken om ruimte te houden voor de transitie die nog in volle gang is. Een werkgever mag weten dat ik dat gewoon in mijn eigen tijd doe."
H
aar eerste stap is thuis te raken in haar eigen lichaam. " Ik wil leren om van mezelf te houden, los van wat ik doe, heb of in de toekomst nog zal kunnen bereiken. Dat is de grootste transitie die er is. Misschien komt er dan ook plek voor een maatje met wie ze het leven weer zou kunnen delen - een man, daar is ze inmiddels achter.



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief