Soraya van de Vorle



Soraya van de Vorle (45), noemt zichzelf een gelukkige vrouw. Haar transformatie bij het VUmc in Amsterdam verliep goed en ze geniet volop van het leven. Haar enige kritiek: lange wachttijd en weinig zorg. Nu schrijft ze een boek over haar ervaringen rond haar geslachtsverandering.
Sinds minder dan een jaar gaat Soraya door het leven als vrouw; van top tot teen straalt zij vrouwelijkheid uit: een verzorgd kapsel, make-up, en een open uitstraling. 41 jaar lang was zij in strijd met haar lichaam en geslacht. Over de behandeling bij het VUmc is Soraya zeer te spreken: "Ik zou het zo overdoen."
"Ik heb mijn hele leven mezelf moeten beschermen en mijn vrouwelijkheid proberen te verbergen", vertelt ze. "Ik zat niet lekker in mijn vel, was agressief, heb aan depressies geleden, kropte al mijn frustraties op en ben verslaafd geweest aan speed. Het laatste vlakte mijn emoties af." Waarom ze op latere leeftijd toch de knoop doorhakte? "Ik was altijd bang voor afwijzing. Stiekem heb ik altijd geweten dat ik een vrouw was, maar kom er maar eens voor uit, dat is niet gemakkelijk", aldus Soraya. Jaren voordat Soraya ook daadwerkelijk het besluit had genomen om vrouw te worden, trad ze op in –binnen en buitenland bij een travestietenshow als Miss Curly. Met hoge hakken, nepwimpers, nepborsten en veel make-up. "Ik kon hier echt van genieten, we playbackten altijd dezelfde nummers, droegen pakjes met roze veren; ik had het idee dat ik mezelf kon zijn. Ik stond vooraf anderhalf uur mezelf op te tutten. Als de show voorbij was schakelde ik weer terug naar mijn oude rol: de machoman. Niemand mocht iets van mijn vrouwelijkheid te weten komen." Soraya was ronduit ongelukkig: "Ik kwam met tegenzin mijn bed uit."


Eén jaar voor het medische traject bij het VUmc begon, was Soraya al bezig met een hormoonbehandeling. Haar lichaam onderging een grote verandering; een zachtere huid en een voller lichaam. "Ik heb geluk gehad dat ik op late leeftijd nog zoveel ben veranderd; ik zie er echt als een vrouw uit. Hoe eerder je met hormonen begint, hoe beter de transitie zijn werk doet. En het is altijd maar afwachten hoe je er uit gaat zien." De oestrogeenpleisters en de andro-kuur, testosteronremmers, hadden ook effect op haar persoonlijkheid. "Ik ben een ander mens geworden. De combinatie van hormonen en rust in mijn hoofd maakt mij een liever, rustiger persoon doordat ik meer mezelf kan zijn. Ik had altijd opvliegingen en ben nu veel stabieler." "Toen de hormonen zijn werk deden, kon ik soms door een programma op televisie een brok in mijn keel krijgen. Toen dacht ik meteen: ik ben echt een wijf", vertelt ze lachend. "Wat niet verandert aan mij is mijn humor. Die blijft altijd."
Een maand vóór de operatie zonderde Soraya zich af van de buitenwereld. "Al jaren stond ik erop dat ik vrouw wilde zijn, maar op dat moment twijfelde ik of ik het wel écht wilde. Die twijfel ontstond vooral door de spanning." Toen de operatie achter de rug was en ze verlost was van haar mannenlichaam kon haar geluk niet op. "Alhoewel ik bont en blauw van onder was, heb ik nauwelijks pijn gevoeld." Hersteloperaties waren voor Soraya gelukkig niet nodig. Met trots laat ze foto’s van haar schaamstreek zien. "Het is mooi geworden hè? Het zal er nooit uitzien als een echte vagina, maar het VUmc heeft er een prachtig werkje van gemaakt." Nu ze zich een vrouw voelt, lijkt het alsof ze een tweede pubertijd meemaakt. "Ik word veel meer door mannen versierd. Ik kan nu pas leven en mijn ogen stralen weer." Al een tijdje heeft ze contact met een jongen waar ze voor het eerst geslachtsgemeenschap mee had, dit keer als vrouw. "De ontmaagding was speciaal. Dit is het moment dat je echt pas plezier krijgt van je geslachtsaanpassing." Naast de geslachtsoperatie heeft Soraya twee jaar logopedie gevolgd en haar adamsappel laten verkleinen.
"In de beginfase als vrouw moest ik mezelf steeds maar overtuigen. Dat is vermoeiend. Op een gegeven moment zeiden mijn vrienden: 'Stop nou eens met jezelf overtuigen, we weten nou wel dat je een vrouw bent.' Dat heb ik gelukkig nu niet meer."
Veel vrienden zijn gebleven na de transitie. Haar zus vond het echter wel pijnlijk. Ze zag het als het verliezen van een broer maar ze kreeg er wel een zus voor terug."Ook heb ik erg veel geluk gehad bij mijn werk, de Voedselbank. De ene week was ik nog een man, en een week later een vrouw. Ik kreeg fijne reacties als: 'Goh, wat zie je er leuk uit!' Naast de Voedselbank ben ik ook bij het Leger Des Heils gaan werken, waar ik veel kracht uit heb geput."
Voor haar transitie werkte Soraya in de zorg maar ze werd afgekeurd omdat ze kenmerken van een borderlinestoornis had. Nu ze lekker in haar vel zit, heeft ze daar geen last meer van maar echt werken hoeft voor Soraya niet meer. "Ik vind vrijwilligerswerk leuk, en kom ook niet gauw aan de bak als transgender."
Hoewel Soraya uiterst tevreden is met het traject, is ze niet te spreken over het gebrek aan zorg in Nederland. "Ik vind het goed dat transgenderzorg in de toekomst over verschillende ziekenhuizen in Nederland wordt gespreid. Het is een gedoe om steeds maar weer de trein naar Amsterdam te pakken", aldus Soraya. "Ook duurde het traject me veel te lang. Als je eenmaal de beslissing maakt om vrouw te worden dan wil je daar geen vier jaar mee bezig zijn."
Toch kan ze het hele traject aan iedereen aanraden. "Ondanks de vele gezondheidsrisico's die eraan verbonden zitten, vind ik het waard." De hormonen kunnen de kans op hartfalen en trombose verhogen. Dit staat haar echter niet in de weg.
Helemaal tevreden is Soraya nog niet: "Ik zou graag implantaten willen. Zonder borsten voel ik mezelf geen vrouw." Maar deze ingreep wordt niet door de zorgverzekering vergoed. Financieel gezien is het onmogelijk omdat ze van een uitkering wil leven. Soms vindt ze de afwijzing die ze van mensen krijgt nog moeilijk. In Limburg wordt op een andere, negatieve, manier naar transgenders gekeken. "Maastricht is een dorp, hier accepteert men niet alles." Kinderen wil Soraya niet. "Het is moeilijk om een draagmoeder te vinden, en ik vind het onjuist om een kind van een transgender te zijn. Ik kan wel tegen kritiek, maar dit wil ik een kind niet aandoen."
Momenteel is Soraya bezig met het schrijven van een boek, dat dit jaar waarschijnlijk uitkomt. Hierin komt ook een handleiding te staan over hoe het is om als transgender door het leven te gaan. Daarnaast wil ze met haar boek een taboe doorbreken."Ik wil graag onder de aandacht komen en mensen laten zien dat alles mogelijk is, als je er maar hard genoeg voor vecht. Ook ik heb geen gemakkelijk leven. Mijn moeder had zes kinderen van verschillende vaders waar ze niet voor kon zorgen. Toen ze op mijn zestiende aan kanker stierf, ging ik naar een pleeggezin." Toch wil Soraya met haar boek zeggen dat ze gelukkig is. "Ik zat erg aan de grond, maar als je iets echt wilt dan kom je er ook."
In opdracht van Nieuws.nl doet de journalistieke onderzoeksgroep Loep onderzoek naar de onderliggende kwesties rond de Nederlandse zorg voor transgenders.

Bron:

Transgender Soraya schrijft boek over eigen geslachtsverandering / Gaiwa Slooten
In: nieuws.nl http://loep.fhj.nl/?p=159#more-159




Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief