Maartje 't Hart (1944)

In 1991 baarde schrijver  en gedragsbioloog Maarten 't Hart opzien door in het openbaar onder de naam Maartje 't Hart op het Boekenbal te verschijnen. Deze coming out deed hij zonder zijn vrouw erin te kennen. Nadien gaf hij als zodanig een interview aan Opzij waarin hij, in navolging van hetgeen hij jaren eerder in zijn boek 'De vrouw bestaat niet' al had geopperd, denigrerende uitspraken deed over het radicaal feminisme.

In 1991 baarde 't Hart veel opzien door op het Boekenbal uit de kast te komen als travestiet. In de jaren 90 trad hij af en toe publiekelijk op als "Maartje" in vrouwenkleding, maar omstreeks 2000 is hij daarmee gestopt. Over zijn voorkeur voor vrouwenkleding schreef Mensje van Keulen het boek Geheime dame (1992).

In 1991 schrijdt een elegante verschijning het boekenbal binnen. Het duurt twee uur voor men doorheeft dat achter de vrouw in de lange glitterjurk de schrijver Maarten 't Hart verborgen gaat. De media maken zich van haar meester, serieus, maar evenzo vaak badinerend en schamper. Als gevolg daarvan geeft het alter ego van Maarten 't Hart, Maartje, lezingen over de (on)mogelijkheden van het verlangen naar het 'zij' deel in een 'hij'. Daarna is het lange tijd stil rondom Maarten/ Maartje't Hart; de optredens zijn enerverend en de hartconditie staat hem/ haar niet toe om langer in de publiciteit te treden. Na lang aarzelen stemt Maartje toe in een interview voor Vrouw & Gezondheidszorg.

Een deel van mij is zij. Interview Man/Vrouw Zorg, september 1998. Maartje 't Hart: Als ik op een knop kon drukken werd ik morgen een vrouw / Marlies Bosch (tekst en foto's)

Maarten 't hart (Wikipadia)

zie ook: Geheime dame / Mensje van Keulen



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief