Stichting Gendertalent

 

Mensen met voldoende inkomen voelen zich veilig, kunnen groeien als persoon en deelnemen aan de maatschappij. Daarom zorgt stichting GenderTalent samen met haar partners ervoor dat trans personen volwaardig lid kunnen zijn van het werkzame leven. GenderTalent biedt onder andere jobcoaching voor werkzoekenden en training voor werkgevers, specifiek gericht op transgenders. Deze diensten zijn ontwikkeld in samenwerking met de transgender-community, belangenverenigingen, gemeenten en universiteiten (Universiteit van Maastricht en Universiteit voor Humanistiek).

"Gendertalent is een sociaal bedrijf. Ons bedrijf wordt gedreven door transgenders. We investeren onze winst in ons buddy project en in relevante onderzoeken om meer gegevens te verzamelen over transgenders over de hele wereld.

Stichting Gendertalent biedt allerlei op maat gemaakte coaching, training en bemiddeling diensten aan. Deze diensten zijn gericht op het verlagen van de impact op het dagelijks leven als gevolg van transitie met betrekking tot coming-out, verandering van baan of verlies als gevolg van transitie en verlies van productiviteit als gevolg van gezondheidskwesties

We hebben een uitgebreid netwerk opgebouwd in het sociale domein van de gezondheidszorg, bedrijven en LHBTIQ-organisaties.

Al onze professionals zijn bekend met de arbeidsmarktvraagstukken van transgenders. We hebben allemaal een achtergrond als transgender, maar ook als familie. Onze professionals zijn allemaal hoog opgeleid (minimale universiteitsgraad) en hebben hun opleiding uitgebreid met aanbevolen coaching en/of mediation opleidingen. Een open, transparant, ondernemend, holistisch en spiritueel wereldbeeld verbindt ons team.

https://gendertalent.com/nl/

https://www.facebook.com/gendertalent/

Stichting GenderTalent werd opgericht op 26 juni 2016 in samenwerking met TNN, COC Nederland, FNV en Workplace Pride

Doel van de stichting is om de arbeidsmarktpositie van genderdiverse personen significant en duurzaam te verbeteren.

De stichting is hard nodig. 39% van de trans personen werkt niet en bijna de helft van de trans werknemers is niet open over zijn/haar/hun trans zijn. GenderTalent wil het verlies aan talenten door kennisgebrek en vooroordelen bij de werkgever en onzekerheden bij de werknemer keren.

 “We gaan een netwerk van succesvolle gendertalenten verbinden met de grote groep baanzoekenden of slecht betaalde genderdiverse personen. Dit netwerk gaat het levende bewijs zijn dat je gewaardeerd kan worden om je talenten in plaats van je gender”, vertelt Bregtje Visser, de initiatiefnemer van de stichting. De stichting zal de gendertalenten verder voeden met advies, coaching en bemiddeling.

Ook het initiëren van onafhankelijk onderzoek naar genderdiversiteit op de werkvloer en arbeidsmarkt behoort tot de plannen. Daarvoor heeft de stichting Gender Talent samenwerking gezocht met de Universiteit van Maastricht en via TNN met de Universiteit voor Humanistiek. “Om de juiste interventies te kunnen plegen moeten we weten in welke sectoren trans personen niet open op de werkvloer durven te zijn, ze vaak uitvallen en er gediscrimineerd wordt. Bovendien moeten we weten in welke fase van de transitie het fout gaat op het werk”, zo legt TNN-voorzitter Corine van Dun uit.

Op de website vindje informatie over coming out op het werk, loopbaanontwikkeling, outplacementbegeleiding, comeback na herstel na een ziekte, opbouwen van een socaal netwerk, terugkeer in het werkzame leven, sollicitatievaardigheden, verduurzamen van je nieuwe baan en kun je een afspraak maken voor coaching.

Zie ook:

Amsterdam en Stichting Gendertalent gaan transgenders naar werk begeleiden

https://www.travestie.org/amsterdam-en-stichting-gendertalent-gaan-transgenders-naar-werk-begeleiden/

Transgender op de werkvloer is nog vaak een taboe

Transpersonen zijn niet populair op de arbeidsmarkt


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief