Transvisie Centrum voor genderdiversiteit

Transvisie centrum voor genderdiversiteit

Transvisie is de patiëntenorganisatie in Nederland die zich inzet voor mensen met vragen rondom hun genderidentiteit en voor hun familie, naasten en relevante omgeving.
De nieuwe naam Transvisie doet meer recht aan de kennis en expertise die de organisatie in de afgelopen 25 jaar heeft opgebouwd.
Transvisie verleent hulp aan transseksuele en transgender mensen én aan hun omgeving (partners, familie, ouders, broers, zussen, etc). Deze hulpverlening verloopt via diverse zelfhulpgroepen en individuele gesprekken. Daarnaast geeft Transvisie informatie over transseksualiteit en transgenderisme en de gevolgen daarvan op het leven van mensen. Deze informatievoorziening is gericht op zowel transseksuelen, transgenders en hun omgeving als op hulpverleners, artsen, studenten en de media.
De organisatie bestaat sinds 2008 en was de nieuwe naam voor de Landelijke Werkgroep Transseksualiteit en Genderdysforie, die 25 jaar daarvoor was opgericht door Petra Klene, als onderdeel  van en gefinancierd door Humanitas. Aanvankelijk werd het werk gedaan door vrijwilligers met Petra als enig professional, maar successievelijk werden er meer professionals aangetrokken, die meestal in deeltijd werkten.
Het landelijke project was gehuisvest op het Landelijk Bureau – tegenwoordig op de Weteringschans, even verderop – dat de uitvalsbasis was voor bijna vijftig vrijwilligers en drie beroepskrachten.
Vijfentwintig jaar geleden begon de werkgroep van Humanitas als kleinschalig initiatief. Inmiddels is het uitgegroeid tot een professionele organisatie met drie betaalde (parttime) medewerkers en een actieve achterban van vrijwilligers. Het werk van Transvisie is gebaseerd op zelfhulp en op vrijwilligerswerk. Dit betekent dat alle medewerkers en vrijwilligers een transseksuele c.q. transgender achtergrond hebben.
Individuele hulpverlening vanuit Transvisie betreft jaarlijks zo'n 60 tot 100 mensen. Daarnaast vinden maandelijks goedbezochte bijeenkomsten plaats van verschillende Transvisie-groepen, met gemiddeld acht deelnemers bij besloten groepen tot 35 bij open bijeenkomsten. Nieuw bij Transvisie (en nieuw voor Nederland), is de groep voor kinderen van een transseksuele of transgender ouder.
Transvisie staat in nauw contact met de genderteams van het VUmc en het UMCG, de Landelijke Kontaktgroep Travestie en Transseksualiteit en COC Nederland. Daarnaast heeft Transvisie zitting in het Transgender Netwerk Nederland.

Transvisie en Schorer werken samen
Voor transseksuelen, transgenders en hun naasten is gespecialiseerde hulp en ondersteuning noodzakelijk. In de maatschappij en binnen de hulpverlening is onvoldoende kennis en aandacht voor de specifieke problemen van deze groep mensen. Om hun gezondheid en welzijn te bevorderen gaan Schorer en Transvisie (een landelijk project van Humanitas) intensiever samenwerken. Dit voornemen is donderdag 9 september 2010 bekrachtigd met de ondertekening van een intentieverklaring door de drie organisaties.
De psychosociale zorg en ondersteuning aan transseksuelen, transgenders en hun omgeving is in Nederland slecht geregeld. Met de intentieverklaring hopen Schorer, Transvisie en Humanitas gezondheid en welzijn van transgenders en transseksuelen op positieve wijze te stimuleren.
Meer dan 25 jaar was Transvisie, voorheen Werkgroep Transseksualiteit en Genderdysforie, een onderdeel van de vereniging Humanitas. Het landelijke project was gehuisvest op het Landelijk Bureau – tegenwoordig op de Weteringschans, even verderop – dat de uitvalsbasis was voor bijna vijftig vrijwilligers en drie beroepskrachten.
Per 1 januari 2011 zal Humanitas het werk van Transvisie niet meer financieren, ingegeven door de bezuinigingen waar de vereniging voor staat. In februari van dit jaar nam het bestuur van Humanitas dit besluit, maar Transvisie hield er al wat langer rekening mee. ‘We waren al mogelijkheden aan het verkennen, omdat we wilden groeien’, vertelt Thomas Wormgoor, de coördinator van Transvisie. ‘Vanaf het moment dat we dachten dat er wel eens een einde zou kunnen komen aan de financiële ondersteuning door de vereniging, zijn we nog harder op zoek gegaan naar een oplossing. ‘We stelden een crisisgroep in en deze is zich in sneltreinvaart gaan oriënteren.’
Transvisie onderzocht hoe andere organisaties als de onze hun financiering hebben geregeld. Veel werk dat ze doen, is vergelijkbaar met patiëntenorganisaties.; het inzetten voor de gezondheid en het welzijn van een zeer specifieke groep mensen. Transvisie sprak met het Fonds PGO, dat patiëntenorganisaties subsidieert. Nog deze maand horen ze of de zelfhulp, voorlichting en belangenbehartiging in aanmerking komt voor zo’n subsidie. Daarvoor moet Transvisie wel een zelfstandige rechtspersoon zijn en dat is nu Stichting Transvisie geworden. Het grootste deel van het vrijwilligerswerk komt hieronder te vallen.’
Maar dan is er ook nog het hulpverleningsaanbod van Transvisie. De begeleiding van genderdysfore kinderen en jongeren, de therapie en de besloten groepen die Transvisie organiseert. Thomas: ‘Dit deel van ons werk heeft een professioneel karakter en kan zich meten aan wat grotere hulpverleningsinstanties doen. Dit deel van Transvisie krijgt onderdak bij Schorer, een stichting voor gezondheids- en welzijnsbevordering van homoseksuele mannen en vrouwen en transgenders.
Begin 2011 verhuisde Transvisie naar de Schorerstichting aan de Sarphatistraat
Bron: Transformatie, jrg. 28, 2011, p. 18-21

Interview met Petra Klene – Het Continuüm



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief