Nederlandse Genderstichting (1972-2009)

In de vroege jaren '70 trokken enkele bevlogen individuen zich de uitzichtloze positie van transgenders aan: Otto de Vaal was een hormoonarts en toxicoloog die bekend stond om zijn progressieve instelling. Hij raakte gefascineerd door transseksualiteit en werkte nauw samen met psycholoog Anton Verschoor, die verbonden was aan het VU-ziekenhuis. Samen met de advocaat Frans van der Reijt richtten ze op 25 januari 1972 de Nederlandse Genderstichting op, om te ijveren voor medische, psychische en juridische hulp voor transgenders. Later kwam, tegen de zin van De Vaal, professor George Ladee toe tot de stichting om het psychiatrische aspect te vertegenwoordigen. Dat zou al snel leiden tot veel problemen door de onderlinge inzichten en visie tussen De Vaal en Ladee.
“De Vaal vond dat transseksualiteit niet langer beschouwd moest worden als een psychiatrische stoornis maar als een medische aandoening waarvoor geëigende hulp moest komen.
Met de door hem opgerichte Genderstichting werden  baanbrekende resultaten behaald: gecontroleerde hormoonbehandelingen, genderchirurgie, respectvolle aandacht in de media en vergoeding van de geslachtsaanpassende behandeling door ziekenfondsen.”
Transgender in Nederland – Een buitengewone geschiedenis / Alex Bakker, p. 11

De Genderstichting werd in 2009 opgeheven. Het bestuur erkende dat de rol van belangenbehartiging door andere partijen was overgomen en dat het emancipatie wer van de Genderstichting niet meer nodig was.

bron: Transgender in Nederland – Een buitengewone geschiedenis / Alex Bakker, p. 83-91;243-244



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief