Hilke Ros

Met de Belgische post-rockband Amatorski tast Hilke Ros allerlei artistieke grenzen af. In haar persoonlijke leven vervaagt vooral de grens tussen man en vrouw.
In een blogreeks die ze opende met ‘De grote sprong zijwaarts’ (gepubliceerd in De Standaard), vertelt ze over haar evolutie als transgender. De blogreeks is in monoloogvorm en bedoeld als een pleidooi voor respect. "Voor de meeste mensen lijkt de maatschappelijke onderverdeling tussen mannen en vrouwen vanzelfsprekend. Voor een kleine groep mensen is dat niet het geval. Ik leef nu al een tijdje in de grijze zone tussen man en vrouw.
Eigenlijk zijn er niet zo gek veel situaties waarin dat zogezegd essentiële verschil er echt toe doet,":

1. Het dilemma van de openbare toiletten: welke deur ga je binnen? Ik plas al lang alleen maar zittend. Wat is het punt eigenlijk van de sanitaire segregatie?
2. Het gemevrouw en gemeneer in wat formelere situaties. Hoewel het lichtjes ouderwets is, vrees ik dat we daaraan niet kunnen ontsnappen. In het Engels kun je nog elegant wegkomen met het neutrale ‘my dear’, maar in het Nederlands zou dat allicht wat geforceerd overkomen.
3. De zich als een kanker verspreidende pest van de invulformulieren. Zoals Maxim Februari (die zelf de stap zette van vrouw naar man) schrijft in De maakbare man: tegenwoordig kun je nog nauwelijks een broodje bestellen zonder te moeten aankruisen of je een man of een vrouw bent. Bij vliegtuigmaatschappijen zijn ze dan gelukkig weer zo lekker ouderwets dat ik me op een doctoraatstitel uit 2005 kan beroepen. Ik reis als de genderneutrale dr. Ros.
En dan is er natuurlijk het taalkundige principe van de persoonlijke voornaamwoorden. Nochtans wordt er in je bijzijn niet zo vaak naar jou verwezen met hij of zij. Onlangs nam een goede vriendin tijdens een etentje in het gezelschap van drie mensen die ik voordien niet kende, op een hele avond welgeteld één keer het woord ‘hij’ in de mond. Aan het begin van de avond had ik nog zonder de minste twijfel een kus op de wang gekregen, toen een van de mannen van het gezelschap zijn entree maakte. Bij het afscheid was er toch een moment van aarzeling.
Ook al heb ik heel wat relativerende bedenkingen bij het concept ‘gender’, toch vond ik het zelf wel belangrijk genoeg om anderhalf jaar geleden medische hulp te zoeken. Een man zijn zat me niet helemaal lekker meer. De afgelopen jaren had ik weliswaar een behoorlijk androgyne kleerkast opgebouwd, de verveling bij een bezoek aan de mannenafdeloing van kledingwinkels werd almaar ondraaglijker. Ik kan me ook niet van de indruk ontdoen dat in de mode de segregatie tussen man en vrouw steeds groter wordt. Toen ik een dikke tien jaar geleden wat meer begon te geven om wat ik aantrok, was de wat 'alternatieve' kledingstijl behoorlijk uniseks. Kleren schoppen is er de laatste jaren voor de wat minder genderconforme mens niet eenvoudiger op geworden. VERDER LEZEN? Dit artikel behoort tot het betalende deel van de site van de krant de standaard.be U las slechts een deel ervan. Meld u aan of neem een abonnement om verder te lezen.
Gebruik daarvoor deze link en scroll tot aan het einde van het verhaal:

Belgische muzikant komt uit de transgender kast.
07 January, 2014 by holebiinfo

Hilke Ros

Band Amatorski



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief