Worden wie je bent / Saskia Keuzenkamp



Worden wie je bent - Het leven van transgenders in Nederland / Saskia Keuzenkamp
Sociaal en Cultureel Planbureau. Den Haag, november 2012

Bespreking in: Transformatie, jrg. 30, nr. 1, p. 15-18
Sommige mensen zijn als man geboren, maar voelen zich vrouw. En sommigen zijn als vrouw geboren, maar voelen zich man  of juist noch man noch vrouw.
Evenzo zijn er mensen die als vrouw zijn geboren, maar die zich eerder man voelen, zowel man als vrouw of geen van beiden. Het geboortegeslacht en de zogenoemde genderidentiteit zijn bij hen niet of niet helemaal met elkaar in overeenstemming. Omdat er nog maar weinig bekend is over hoe het met hen gaat is in opdracht van de minister van Onder wijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), bij wie het transgenderbeleid in de portefeuille zit, aan het Sociaal en Cultureel Planbureau een onderzoek gedaan naar deze groep om antwoorden te geven op vragen als Hoe gaat het met hen? Op wat voor leeftijd worden zij zich bewust van hun ‘trans-zijn’? Hoe open zijn ze (en kunnen ze zijn) over hun genderidentiteit In hoeverre leven ze conform die genderidentiteit? Welke reacties krijgen ze uit de omgeving? En hoe is het gesteld met hun gezondheid en welbevinden? Het SCP hield in 2011-2012 een enquête onder transgenders in Nederland. Meer dan 450 respondenten deden mee aan het onderzoek.
Hoewel het met veel transgenders best goed gaat, is hun leven doorgaans bepaald niet gemakkelijk. Veel transgenders zijn eenzaam, hebben psychische nood en het aandeel dat serieus denkt over zelfdoding is hoog.
Helaas is het onderzoek niet representatief voor alle transgenders. Bij het onderzoek waren vooral transgenders betrokken die bezig waren met hun transitie en transgenders die de transitie hadden afgerond. Slechts een klein deel van de respondenten had zich nooit aangemeld voor een transitie en slechts 22% was getypeerd als “gender ambigu”, waarmee transgenders worden bedoeld die tevreden zijn in hun eigen lichaam, geen lichamelijke aanpassingen wensen maar wel de behoefte hebben zich zo nu en dan als het andere geslacht te kleden (transgenderisten)Het rapport gaat echter voornamelijk over personen bij wie sprake is van een discrepantie tussen het geboortegeslacht en de genderidentiteit, over transvrouwen (47%) en transmannen (31%).. De overige 22% van de personen die de vragenlijst hebben ingevuld vallen onder de categorie “gender ambigue” transgenders”:
Dit betreft personen die zich zowel man als vrouw voelen of noch man, noch vrouw. en personen die zich niet volledig man respectievelijk vrouw) voelen.
Travestieten die weliswaar onder het paraplubegrip transgenders vallen zijn in dit onderzoek niet betrokken.
De groep “gender ambigue” (transgenderisten) is veel kleiner dan in werkelijkheid. Volgens het tns nipo-panel (n=68) is dit 47%.van alle transgenders. (p, 19)
Keuzenkamp zegt ook dat de groep transmannen en transvrouwen oververtegenwoordigd zijn en de groep gender ambigue transgenders ondervertegenwoordigd is.

Bert Woudstra

Desalniettemin doet – zoals de subtitel van het rapport aangeeft  - wel uitspraken over alle transgenders.
Keuzenkamp: “Om een zo betrouwbaar mogelijk beeld van transgenders te verkrijgen, zou een aselecte steekproef uit de bevolking getrokken moeten worden.Er staat echter nergens geregistreerd of iemand transgender is, dus zou een omvangrijke enquête uitgevoerd moeten worden om transgenders in de bevolking op te sporen. Vanwege de hoge kosten was dat niet haalbaar en is gekozen voor een andere benadering.” p. 15
Daarom kunnen de resultaten niet zonder meer worden gegeneraliseerd naar alle transgenders in Nederland.
Analyses wijzen ook uit dat er relatief veel transgenders hebben meegedaan aan het onderzoek die conform hun genderidentiteit leven, die hun geslachtstransitie hebben voltooid en die contact hebben met een of meer belangenorganisaties voor transgenders. De groep die nog helemaal in de verborgenheid leeft is niet bi het onderzoek betrokken. Keuzenkamp stelt dan ook vast dat “de bevindingen  daarom met de nodige voorzichtigheid moeten worden gehanteerd.”
Niet alle transgenders hebben stappen gezet om conform hun genderidentiteit te kunnen leven. Sommigen doen dit helemaal niet en laten de situatie voor wat die is, anderen volstaan ermee om slechts af en toe gekleed te gaan volgens hun gewenste genderrol, of gebruiken alleen hormonen, waardoor de geslachtskenmerken gedeeltelijk veranderen.
De cijfers waarmee Keuzenkamp komt geven een heel scheef beeld: Volgens het onderzoek zou 36%: ruim een derde volledig van geslacht zijn veranderd (m-v 45% en v-m 30%), is 51% “zijnde in transitie” en heeft 15% nog geen stappen gezet om conform hun genderidentiteit te leven).
De respondenten in de categorie “zijnde in transitie” geplaatst zijn (meer dan de helft!) leven in de gewenste genderrol. Een deel van hen gebruikt ook hormonen en een deel heeft (ook) een aantal fysieke ingrepen ondergaan. De als jongen geboren respondenten zijn gemiddeld wat ouder (45 jaar) dan degenen die als meisje zijn geboren (35,7 jaar). De helft van alle respondenten heeft een vaste relatie, maar woont niet altijd samen (39% doet dat wel). Ruim een derde (36%) woont alleen.



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief