Where's My book? / Linda Gromko
A guide for transgender & gender non-conferming youth, their parents & everyone
Where is MY book? / Linda Gromko : A Guide for Transgender & Gender Non-Conforming Youth, Their Parents, & Everyone

Compleet en leesbaar antwoord op je vragen - Transbijbel in Amerika
Ton van den Born • boekrecensies • 24 jan 2017 In: Continuum

Uitleg over wat er met je aan de hand is als je transgender bent, kun je online bij elkaar sprokkelen. Er is van alles te vinden. Maar vast ook veel onzin. Indruk maakt dan de duidelijke uitleg van Linda Gromko, een Amerikaanse arts die zich jaren geleden specialiseerde in transgenderzorg. Ze schreef Where’s MY Book?, een gids voor transgender & gender non-conforming youth, hun ouders en ieder ander. Alles bij elkaar. En een boek waarvan je je een Nederlandse versie zou wensen.
‘Lees je nu dit boek, dan komt dat waarschijnlijk omdat je al een tijdje voelt dat er iets ‘anders’ is bij jou’, begint Linda Gromko, die in Seattle een medische gezinspraktijk heeft en zich jaren geleden specialiseerde in transgenderzorg. Roze en blauw? De kinderen die Gromko aanspreekt, voelen zich niet thuis in de hokjes waar mensen om hen heen ze induwen. Ze voelen zich ongelukkig en buitengesloten in die binaire wereld waar gender voor iedereen zo superduidelijk schijnt te zijn.
Daarom dit boek, zegt ze. Ik stel me zo voor dat je de woonkamer binnenkomt. Vader leest een thriller, moeder verdiept zich in haar boek voor de literaire leesclub, zusje leest de Tina en jij vraagt: Waar is mijn boek? Waar is MIJN boek? Goed, je moet wel Engels kunnen lezen, want deze Trans Bijbel, zoals een Amerikaanse chirurg het noemt, is niet vertaald. Het boek beschrijft bovendien vaak een erg Amerikaanse situatie. Een situatie die als het bijvoorbeeld om hulpaanbod en verzekeringen gaat (Obamacare) onder Trumps presidentschap nog zou kunnen veranderen.
Toch is het een boek dat mij veel heeft verduidelijkt. Het boek is duidelijk opgezet, schitterend ge´llustreerd en Gromko legt fantastisch uit. Ik begrijp dingen over puberteit, geslachtsaanpassende operaties, dilemma’s, procedures en de afwegingen nu echt veel beter.Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief