Wat maakt het verschil?
Diversiteit in de seksuele gezondheid van LHBT's - Een verkenning





Wat maakt het verschil? Diversiteit in de seksuele gezondheid van LHBT’s - Een verkenning / Samenstelling en redactie: Bouko Bakker, Ciel Wijsen. Onderzoek en rapportage: Charles Picavet, Tamar Doornduin, Hanneke de Graaf. RutgersWPF, 2013, 62 p.

Op verschillende terreinen zijn er bij LHBT's seksuele en psychosociale gezondheidsachterstanden ten opzichte van de heteroseksuele, niet-transgender bevolking in Nederland. Zo beleven zij hun seksualiteit gemiddeld minder positief, zijn ze vaker ontevreden.
Het rapport bestaat uit een literatuuronderzoek en de rapportage over secundaire analyses op de data van de bevolkingsstudies Seksuele gezondheid in Nederland 2011 geeft aanbevelingen voor toekomstig beleid en programmering van de gezondheidsbevordering voor LHBT’s in Nederland.
Dit rapport laat zien dat er een aantal problemen zijn op het gebied van seksuele gezondheid van LHBT’s, maar ook dat de aard en omvang van de problemen verschillen tussen de verschillende subgroepen L, H, B en T. Er wordt inzicht gegeven in de grootte van de groepen, de seksuele gezondheid, de psychische en psychosociale factoren van seksuele gezondheid en de mogelijke verklaringen en beïnvloedende factoren.

Hoofdstukken

1     Introductie: Seksuele oriëntatie en genderidentiteit (Juridisch en historisch kader, Beleidsmatig kader, Vier kernvragen en databronnen)
2     Hoe groot zijn de groepen? (Aantal homo- en biseksuelen, Aantal transgenders)
3     Seksuele gezondheid (Seksueel gedrag, Seksuele beleving, Seksueel grensoverschrijdend gedrag, Veilig vrijen, soa en hiv, Seksuele problemen, Seksuele ontwikkeling)
4     Psychische en psychosociale factorenvan seksuele gezondheid (Kwaliteit van leven en psychische gezondheid, Suïcidaliteit, Relaties, Kinderen krijgen)
5     Seksuele gezondheidvan specifieke subgroepen, (Jongeren , Ouderen  Hiv-positieven ,Allochtonen en religieuzen)
6     Mogelijke verklaringen en beïnvloedende factoren (Afwijzing en discriminatie, Moderne homo-negativiteit , Antihomoseksueel geweld ,In of uit de kast en (selectieve) openheid, Geïnternaliseerde homofobie, Minderheidsstress Beschermende factoren, Verklaringen en factoren bij transgenders
7     Conclusies en aanbevelingen  (Aanbevelingen voor beleid, Aanbevelingen voor onderzoek, Aanbevelingen voor praktijk Slotopmerkingen

Referentielijst en woordenlijst

Samenvatting
Het was al langer bekend dat niet-hetero’s op een aantal gebieden minder goed af zijn dan heteroseksuelen. Over transgenders is minder bekend, maar ook bij hen lijken de problemen aanzienlijk. Uit literatuuronderzoek en secundaire analyses op de data van de bevolkingsstudie Seksuele gezondheid in Nederland 2011, blijkt dat sommige problemen op seksueel gebied relatief vaker voorkomen onder lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Zo beleven zij hun seksualiteit gemiddeld minder positief, zijn ze vaker ontevreden of hebben ze vaker schuldgevoelens. Ook hebben zij minder vaak een vaste partner. Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksuele problemen komen onder deze groepen beduidend vaker voor.

Dit rapport laat zien dat er een aantal problemen zijn op het gebied van seksuele gezondheid van LHBT’s, maar ook dat de aard en omvang van de problemen verschillen tussen
de verschillende subgroepen L, H, B en T. Relatief veel biseksuelen komen niet uit voor hun seksuele oriëntatie. Seksuele problemen en seksueel geweld komen bij hen vaker voor.
Transgenders hebben relatief vaak geen seks en zijn minder tevreden over hun seksleven. Ook zij hebben vaak last van seksuele problemen en hebben bovendien vaak seksueel geweld meegemaakt.
Homoseksuele mannen hebben, net als biseksuele mannen, meer seksueel geweld meegemaakt dan heteroseksuele mannen en hebben vaker seks onder invloed van middelen.
In tegenstelling tot biseksuele mannen hebben zij geen verhoogde kans op seksuele problemen, met uitzondering van hiv-positieve homoseksuele mannen. Biseksuele vrouwen hebben een verhoogde kans op het meegemaakt hebben van seksueel geweld; bij lesbische vrouwen verschilt de kans niet significant van die bij heteroseksuele vrouwen.

Lesbische vrouwen zijn minder tevreden over hun seksleven en hebben ook minder seksueel zelfvertrouwen. Ook hebben ze net als biseksuele vrouwen vaker problemen, met name
opwindings- en orgasmeproblemen.

Niet alleen de seksuele gezondheid van LHBT’s blijft achter. Hetzelfde geldt voor de psychosociale en mentale gezondheid. Deels zijn de achterstanden van LHBT’s te verklaren vanuit minderheidsstress. Vooral het meemaken van afwijzing en geïnternaliseerde homofobie blijken samen te hangen met seksuele problemen. Echter, deze factoren verklaren de problemen maar voor een deel. Er moet dus gezocht worden naar andere verklaringen en mogelijke aangrijpingspunten voor preventie.

De aard en omvang van de seksuele problemen van LHBT’s maken duidelijk dat in de reguliere zorg en preventie meer, en gedifferentieerd, aandacht moet zijn voor deze groepen.
Professionals in de zorg en de preventie moeten beter voorbereid worden op deze problematiek, met als doel de diversiteit in de seksuele (en psychosociale) gezondheid van LHBT’s beter te leren onderkennen en in hun werk te integreren. Op een aantal terreinen laten LHBT’s achterstanden in seksuele gezondheid zien ten opzichte van heteroseksuelen. Ook zijn er verschillen in seksuele gezondheid binnen de groep LHBT’s geconstateerd. Niet altijd worden deze achterstanden of verschillen gezien of in verband gebracht met seksuele of genderdiversiteit. Of deze worden te eenzijdig of
geïsoleerd benaderd. Dit staat oplossingen in de weg.

Om de gezondheid van LHBT’s te verbeteren, is herkenning en erkenning noodzakelijk, zowel in beleid als in praktijk.Hiervoor is nodig dat beleidsmakers en professionals op dit gebied

sensitiever worden en de nodige kennis verkrijgen. Ook zal een meer integrale benadering van de gezondheid van LHBT’s,waarin samenhang is aangebracht in seksuele, psychosociale en mentale aspecten van gezondheid, verder bij kunnen dragen aan het verminderen van gezondheidsachterstanden.

Zie ook:

Seksualiteit en seksuele beleving


Welbevinden en gezondheid


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief