HET grote roze boek voor de Katholieke Kerk




HET Grote Roze Boek voor de Katholieke Kerk / Bea Tilanus , 172 p.

In ‘Het Grote Roze Boek voor de Katholieke Kerk’ beschrijft religieus antropologe Bea Tilanus iets over haar persoonlijke geloofsbeleving en beschrijft zij de positie van transgenders in de Katholieke kerk.
Bea is al jaren actief in de Lambertusparochie van Mheer, Limburg. ‘Het Grote Roze Boek voor de Katholieke Kerk’ is een goed hulpmiddel tot een dialoog te komen. Het boek geeft een andere visie op het kerkelijk gebeuren.

De katholieke kerk ziet transgenders als een groot probleem. Er blijken veel transmannen in die kerk actief te zijn geweest. Transgender vrouwen waren minder zichtbaar. De katholieke kerk stond echter niet onwelwillend tegenover castraties. Enkele heiligen uit het Limburgse land passeren met andere castraten de revue. Toonaangevende Limburgse kunstenaars maakten verwijzingen naar ‘ontmande’ heiligen. Met denkbeelden van sjamanen, waarvan velen homo- en transseksueel waren, worden heiligenbeelden geanalyseerd. De verbeelding van het innerlijke van die heiligen is onderhevig aan wetmatigheden en sluit haarfijn aan op bijvoorbeeld Tibetaanse medische schilderingen.
Mystiek en westerse wetenschap gaan naadloos in elkaar over. Als in een huwelijk worden zij tot een nieuwe eenheid gebracht.
Door hun innerlijk huwelijksprocessen zijn sommige katholieke heiligen goden in andere culturen die vrijelijk van geslacht veranderen. Die innerlijke vaardigheid lijkt haast verloren te zijn geraakt. Volgens Thomas More komt die vaardigheid terug als religie wetenschappelijk is onderbouwd. Deze innerlijke reis vol hilarische situaties, overbrugt tegenstellingen tussen kunst en wetenschap, man en vrouw, islam en christendom. Het mystieke huwelijk, de éénwording, wordt in dit boek sprookjesachtig en kleurrijk bezongen in termen van de 21ste eeuw dankzij een bonte stoet transgender heiligen.

Op 4 juli 2017 heeft Bea Tilanus, auteur van HET Grote Roze Boek voor de Katholieke Kerk, het eerste exemplaar van haar boek aan bisschop De Korte van Den Bosch aangeboden. In bijzijn van verschillende delegatieleden verklaarde de bisschop het boek te zullen lezen en kerkhistorici en moraaltheologen te vragen commentaar op het boek te leveren. Dit kan een eigen bijdrage leveren aan de door de bisschop toegezegde voorgezette dialoog tussen het bisdom en de lhbti-gemeenschap.

Zie ook:

Transgenders en religie


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief