Een bijzondere liefde - Als je partner transgender is / Marian Geurtsen



Een bijzondere liefde - Als je partner transgender is / Marian Geurtsen
Uitgeverij Van Brug, Nijkerk. 220 pagina’s.
Te bestellen bij Savannah Bay, uitgeverij Van Brug of via de boekhandel.

Als op een doordeweekse dag je geliefde vertelt dat hij graag verder wil als zij, sta je aan het begin van meer dan één transitie. Het overkwam Marian Geurtsen, getrouwd met een transvrouw. Haar eigen ervaringen vormden de aanleiding van dit boek.
“Je hebt het gevoel dat je moet pionieren als je partner aan een transitie begint. Je belt niet even naar je moeder zoals over het koken van de rode kool: ‘zeg ma, hoe ben jij daar mee omgegaan toen pa voorstelde om als vrouw verder te leven?’ Er zijn weinig voorbeelden en nog steeds lopen veel relaties stuk. Dit is het boek dat ik had willen lezen toen ik zelf aan het begin stond. Met ervaringen van anderen en antwoorden op vragen als ‘kun je eigenlijk lesbisch worden?’”
In dit boek zijn gesprekken met 14 partners van transgenders gebundeld, waarin de volgende thema’s aan de orde komen:

• Hoe ga je om met praktische problemen? • Hoe ziet je relatie met een transvrouw of transman eruit? • Wat doet de transitie met jou als partner? • Wat zijn de voorwaarden gebleken om een transitie in het huwelijk te overleven? • Wat doet het met je kinderen? • Wat komt er allemaal op je af als je partner in transitie gaat? • Wat betekent het dat de partner verlies en rouw ervaart? • Verandert de relatie als de transgender verandert? • Wat doet de transitie met de identiteit van de partner van de transgender?

Over de schrijfster
Marian Geurtsen (1965) was zeventien jaar samen met haar partner – toen nog man – toen deze haar vertelde dat zij verder wilde leven als vrouw. Er kwamen veel vragen op: hoe gaat de toekomst eruit zien? Wat staat ons te wachten tijdens de transitie? Er was nog geen enkel boek over transgenders en hun relaties. Daarom is zij dit boek gaan schrijven. Een boek waarin de gevolgen van een gendertransitie voor de partner en de relatie centraal staan.
In het dagelijks leven is Marian Geurtsen theologe en werkt ze op het snijvlak van kerk en cultuur. Daar heeft zij een gevoeligheid ontwikkeld voor wat het doet met mensen om op kruispunten in hun leven te staan. Naast haar werk is ze actief bij Patiëntenorganisatie Transvisie in de groep voor partners en andere familieleden van transgenders.

Fragment

Diane, partner van transvrouw Vera
“Op een dag zag ik dat er een plafondtegel los zat in de badkamer. Ik wilde die weer recht leggen en toen vond ik daar een beha. ‘Wat is dit?!’, dacht ik meteen en stapte naar Erik. Daarop bekende Erik me dat hij aan travestie deed. Daar had ik nooit iets van gemerkt. Het was niet de eerste keer dat ik vreemde dingen vond die ik niet begreep: in de periode daarvoor was ik ook allerlei briefjes tegen gekomen met telefoonnummers die dan van vrouwen bleken te zijn. Ik heb wel gedacht dat hij vreemdging.
Hij had altijd overal een logische verklaring voor: hij moest iemand bellen voor school, of het was een klant. Die verklaringen stellen je wel gerust, maar ergens voel je toch ook dat het niet klopt.
Het ontdekken van dat geheim vond ik heel erg. Ik heb me echt belazerd gevoeld dat hij iets dat zo belangrijk voor hem was, zo lang voor mij verborgen heeft gehouden. Hoe ik haar weer ging vertrouwen? Door eindeloos te praten. Doordat ze me een uitleg had gegeven die ik kon begrijpen. Een woord als spijt is gemakkelijk in de mond genomen, maar ik zag ook dat het wat met haar deed dat ik het vertrouwen kwijt was.
Ik heb het nooit moeilijk gevonden om Vera in vrouwenkleding te zien. Wel had ze in het begin zelf veel bevestiging nodig. Ze stond continu voor de spiegel. Als we samen zaten te praten, keek ze over mijn schouder in de spiegel of ze er nog wel goed uit zag. Dat vond ik irritant. Op een gegeven moment zei ik haar: ‘En nu klaar daarmee. Je bent met mij in gesprek en dan moet je niet met jezelf bezig blijven.’ Ja, ik heb wel veel en vaak bijgestuurd hoe ze eruit zag in het begin. Totdat ze een keer zei: ‘Hou maar op over de manier waarop ik loop. Ik loop zoals ik loop en dat ben ik nu eenmaal.’ Zoals ze ook nu eenmaal brede schouders heeft en een lage stem, dat verandert niet door de transitie. Die eerste tijd droeg ze een pruik. Voor haar was het belangrijk dat haar oude zelf onherkenbaar was. Make-up dus, pruik, kleding. Dan voelde ze zich minder onzeker, maar ik vond het niet fijn. Die pruik vond ik naar: hij rook vreemd en hij was vreemd. En als het dan slecht weer was, was ze ook nog eens bang om de straat op te gaan omdat die pruik nat kon worden en lelijk zou worden. In het begin ging ik daarin mee: blijven we thuis? OK. Maar na verloop van tijd voelde het niet goed meer om me zo aan te passen aan haar. Dan dacht ik: ho wacht even. We hebben afgesproken bij vrienden en ik ga nu niet thuis blijven alleen omdat het regent.”


Een bijzondere liefde

Recensies

zie ook: Partners van transgenders


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief