De maakbare man - notities over transseksualiteit / Maxim FebruariDe maakbare man - notities over transseksualiteit / Maxim Februari. 
- Uitgeverij Prometheus, 2014 , 128 blz.

Zodra je aan de buitenkant laat weten dat je verder wilt leven als man, krijg je algauw met vreemde vooroordelen over mannelijkheid te maken. Vrouwen zijn er vast van overtuigd dat je door het gebruik van testosteron een lawaaierige macho wordt, mannen nodigen je broederlijk uit hun motorzaag te komen bekijken. Zo blijkt geslachtverandering een goede aanleiding eens na te denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Het boek biedt daarom niet alleen een aantal wetenswaardigheden over hormonen en lichamelijke veranderingen, maar gaat ook kort in op verschillende sociale aspecten van de transitie.

Recensie

Verwacht bij Februari geen tranentrekkende verhalen over een moeilijke jeugd, over de ‘worsteling’ die mensen moesten doorstaan, verwacht geen al te intieme confidenties. De maakbare man is vooral een opvoedkundig boek dat veel inzicht verschaft in het proces van verandering en de wijze waarop de maatschappij reageert op iemand die besluit voor de sekse te kiezen waarin hij of zij zich thuisvoelt. 
Februari beschrijft zijn eigen transitie met de nodige ironische distantie waardoor je regelmatig in de lach schiet vanwege de pijnlijkheden die hij benoemt. Bijvoorbeeld als een ander het woord transseksueel gebruikt.


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief