Wij zijn een wonder / Ted van Lieshout



Wij zijn een wonder / Ted van Lieshout
Uitgever: Leopold, 2012

Poëzieprentenboek voor kinderen vanaf vijf jaar waarin het thema ‘anders zijn’ in zestien gedichten op verschillende manieren aan bod komt.
De gedichtenbundel is bedoeld voor iedereen die zich wel eens anders dan de anderen voelt, en geef toe, dat overkomt ons allemaal wel eens. Laat je dus meevoeren door humoristische versjes over drie jongetjes die graag op ballet willen, een juf van groep vier die liever aan een trapeze zou zwieren of een trein die beslist om zijn vaste traject niet meer te rijden afgewisseld met ontroerende gedichten over bijvoorbeeld het meisje Hanna dat ziek is en over Jan die liever een meisje zou zijn.

Je ziet het nergens aan, of het ligt er in ieder geval niet dik bovenop, maar ik heb wel enigszins stichtelijke bedoelingen met het boek. Ik heb gemerkt dat het met onze tolerantie slechter gesteld is dan een aantal jaren geleden, en op mijn eigen manier wilde ik daar aandacht aan geven door een boek te maken waarin het anders zijn juist gezien wordt als iets positiefs.

‘Anders zijn dan anderen wordt vaak niet gewaardeerd en soms zelfs niet getolereerd. Dikwijls begint dat al op school. Daarom is het zo belangrijk om kinderen te laten kennismaken met anderszijn, liefst op een speelse manier. Aan de ene kant om kinderen die anders zijn een hart onder de riem te steken, aan de andere kant om kinderen, maar ook volwassenen, de onschuld in te laten zien van het anders zijn. Volgens mij moet je daar zo vroeg mogelijk mee beginnen, en daarom maakte ik er een prentenboek over voor kinderen vanaf een jaar of vijf.’

Het zijn vrolijke verzen, geschreven in een soort Annie M.G. Schmidt-achtige cadans die zich leent tot hardop voorlezen. Daarnaast raakt de auteur in een al even trefzekere stijl gevoelige onderwerpen aan als ziekte en pesten.

In zijn gekende stijl fleurt Van Lieshout de gedichten op met foto’s, tekeningen en collages, zodat hij met het geheel weer een fijngevoelig, zeer toegankelijk kleinood aan zijn al zo mooie oeuvre toevoegt.
De boodschap aan alle buitenbeentjes luidt dus: lees dit boek en voel je begrepen!

De subtiele boodschap van de bundel is dat het niet erg is om anders te zijn, het maakt je juist bijzonder. Of zoals Joris Jan Bas het in het gelijknamige vers verwoordt: ‘'Kan me niet schelen,’ riep Joris Jan hard, / ‘ik ben tenminste een beetje apart. / Niet zo gewoon als de rest van de klas.’ / Nou zeg, die durfde, die Joris Jan Bas.’ De auteur nam ook in dit boek de illustraties en vormgeving voor zijn rekening. De versjes worden met fraaie prenten en mooi fotomateriaal geïllustreerd. Zowel in woord als beeld een bijzondere bundel! Het oeuvre van de auteur is bekroond met o.a. de Theo Thijssenprijs 2009.



Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief