Wie is nou normaal? / Lisa Williamson



Wie is nou normaal? / Lisa Williamson
Uitgever: Lemniscaat B.V., Uitgeverij, 2016; 309 pagina’s

"Griezel" is de bijnaam van David Piper. Zijn leven op school is een hel, sinds hij als achtjarige in een opstel schreef dat hij later ‘meisje’ wilde worden. David heeft de uiterlijke kenmerken van een jongen, maar voelt zich een meisje. Zijn hele leven weet hij dat hij een meisje wil zijn. Maar alleen zijn twee beste vrienden delen zijn geheim - zelfs zijn ouders hebben geen idee. Verder durft hij het niemand te vertellen. Andere leerlingen denken dat hij homo is.

Dan verschijnt er een nieuwe jongen op school. Deze Leo Denton heeft een indrukwekkende reputatie: hij zou van een andere school zijn geschopt omdat hij een docent verwond heeft met een beugelzaag. Deze reputatie wordt bevestigd wanneer Leo Harry een bloedneus slaat. De werkelijkheid is heel anders, maar daar houdt Leo zijn mond angstvallig over dicht.

De vriendschap die David en Leo opbouwen, is zo ijzersterk dat David durft te vertrouwen op een nieuw leven als Kate.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van David en dat van Leo. De jongens hebben ieder een ander lettertype gekregen, maar dat was niet nodig. Ze hebben allebei hun eigen vertelstem. Daarnaast groeien ze op in heel verschillende omgevingen: de ouders van David zijn welvarend en de redelijkheid zelve, terwijl Leo uit een achterbuurt komt, zijn vader niet kent en zijn moeder overal een puinhoop van maakt.
Er zijn wat veel verhaallijnen, die niet allemaal even functioneel zijn, er is één grote toevalligheid die niet zo geloofwaardig is, maar toch is ‘Wie is nou normaal’ een boek dat je achter elkaar uit wil lezen. Al is het maar voor het antwoord op die ene vraag: wanneer mag David eindelijk Kate worden?


Veel dialogen en voor jongeren herkenbaar taalgebruik maken het verhaal eenvoudig leesbaar. Tegelijkertijd biedt de stijl van Williamson uitdaging: humor, spanning, filosofische overpeinzingen; moeiteloos weet zij deze af te wisselen en te doseren. Plottwisten komen oprecht onverwacht en houden de vaart erin. Het resultaat is een gelaagd en geëngageerd verhaal over transgenders, waarin tevens diverse deelonderwerpen als sociale ongelijkheid aan bod komen, zonder dat het te veel wordt. Een prachtige debuutroman die beklijft. Vanaf ca. 15 jaar.


De oorspronkelijke titel van ‘Wie is nou normaal?’ luidt ‘The art of being normal’, letterlijk vertaald ‘De kunst van het normaal zijn’. Dat dekt de lading beter, want David en Leo doen hun uiterste best zo normaal en onopvallend mogelijk te zijn, terwijl ze allebei een niet-alledaags probleem hebben.
‘Bovendien,’ zegt papa, ‘wie wil er nou normaal zijn? Het zal maar op je grafsteen staan. “Hier rust die en die. Hij was volkomen normaal”.’
Davids vader maakt er een grapje van, maar dat het helemaal niet grappig is om transgender te zijn, toont Lisa Williamson in haar debuut overtuigend aan. Zij werkt bij een organisatie die opkomt voor transgenderjongeren. Tijdens het lezen wordt volkomen duidelijk dat Williamson weet waar ze het over heeft.


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mail sturen naar Transarchief