Koningin Christina van Zweden (1626 - 1689)

Courtesans with their servants by Lancelot Volders

Christina (Maria Alexandra) was "koningin van de Zweden, Goten en Vandalen" en tevens grootvorstin van Finland, hertogin van Estland en vrouwe van Ingrië en Karelië.
Ze was de dochter van koning Gustaaf II Adolf van Zweden, één van de hoofdrolspelers in de Dertigjarige Oorlog, die nog voor haar zesde verjaardag op het slagveld omkwam.


Volgens getuigenissen uit die tijd was het kind groot en behaard; haar moeder was teleurgesteld toen ze zag dat het kind dat zij gebaard had geen jongen was. Christina had een zware stem en vertoonde mannelijke trekken en gebaren; ze hechtte geen belang aan kleding en opschik. Volgens diverse ooggetuigen was er niet veel vrouwelijks aan haar.
Aanvankelijk zou ze een blauwkous zijn geweest, die een hekel had aan typisch vrouwelijke conversatie. Zij liep graag in laarzen en had zich een jongensachtig kapsel aangemeten. Christina was niet eenkennig en had diverse affaires, met zowel mannen als vrouwen.Christina was wispelturig, intelligent, interesseerde zich voor boeken en manuscripten, religie, alchemie en wetenschap. Ze weigerde te trouwen en voor een troonopvolger te zorgen.
Omwille van haar erg mannelijke trekken waren er hardnekkige geruchten dat ze hermafrodiet zou zijn. Tegenwoordig zou men zeggen interseksueel, dwz dat haar lichaam zowel vrouwelijke als manlijke eigenschappen vertoonde, maar bij anatomisch onderzoek aan haar skelet in 1965 kwam men tot de conclusie dat het om een vrouwenlichaam ging. 

Op haar achtentwintigste (1654) trad zij vrijwillig af en bekeerde zij zich tot het katholicisme en vertrok naar Parijs, wat erg opzienbarend was in die tijd.

In Parijs leefde Christina een "schandaleus" leven met enkele bekende hofdames en courtisanes. 

Een courtisane (van het Frans: letterlijk hovelinge) was oorspronkelijk een hofdame, maar de term kreeg al vroeg de bijbetekenis van minnares van iemand uit de hogere kringen. In het 19e-eeuwse Frankrijk werd de term overgenomen voor een vrouw van lichte zeden die zich in hogere kringen begaf, en die wegens haar beschaafde omgangsvormen en elegantie aan het hof geaccepteerd werd.Ze kregen vaak een huis en juwelen en werden meegenomen naar een belangrijk diner of banket. Als een vrouw geen familie meer had en ook niet getrouwd was, kon zij ervoor kiezen om courtisane te worden, zodat zij in ieder geval in haar bestaan kon voorzien. Enige uiterlijke kwaliteiten waren daarbij behulpzaam, alsmede enige opleiding en kennis van politiek.

Toen ze één van haar favorieten uitnodigde om samen de paus te bezoeken, weigerde de paus hen te otvangen omdat zij blijkbaar de liefde in Parijs verkozen boven de heiligheid van Rome.Christina werd als eerste leek in de sacristie van het Vaticaan begraven en slaagde er zelfs in in de negentiende eeuw heilig verklaard te worden. Haar onconventionele levensstijl en mannelijke optreden zou de achtergrond vormen voor talrijke romans, toneelstukken, opera en film.In 1933 speelde Greta Garbo Christina in de filmklassieker Queen Christina, een vrijwel geheel fictieve film.

Christina van Zweden (Wikipedia)

Christina van Zweden (Gayworld)

DVD Info

Rosadoc Christina van Zweden

Christina van Zweden (Teylers Museum)


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief