Brunhild

De schildmaagd Brunhild – Romantische verbeelding door Gaston Bussičre, 1897 (Publiek Domein – wiki)

Brunhild (in het Oudnoords Brynhildr) is een schildmaagd die in de overlevering een belangrijke positie inneemt, omdat haar belevenissen zowel in verschillende Scandinavische verzen uit de Edda, zoals de Völsunga saga, als in het continentale Nibelungenlied zijn terug te vinden.
Haar geschiedenis is gebaseerd op mythische verhalen die stammen uit een vroege orale traditie. Brunhild hield een zwaard in haar hand, had een helm op haar hoofd en droeg een maliënkolder.
Haar aanbidder Sigurd maakte haar het hof, maar zij wees hem af. ‘Het lot wil niet dat wij ons leven delen. Ik ben een schildmaagd en ik draag net als krijgsheren een helm. Ik sta hen bij en ik ben niet afkerig van oorlog voeren.’
Zij voegde hem ook nog de opmerkelijke woorden toe dat het niet verstandig is een vrouw te vertrouwen, omdat die voortdurend hun belofte breken. De bepantserde en zwaardvechtende Brunhild die haar tegenstander volgens de Völsunga saga in de strijd versloeg, kleedde zich niet alleen als een man, maar gedroeg zich ook mannelijk en praatte zelfs als een man. In haar hele doen en laten was Brunhild een man.
Zij verbleef als een gewapende krijger in een versterking en niet als een huisvrouw in haar eigen huiselijke omgeving. Dit alles druist in tegen elke conventie hoe een vrouw eruit zou moeten zien en hoe zij zich diende te gedragen. Brunhilde werd bovendien beschreven als een Walkure, een mythische vrouw die naar de slagvelden vloog om de dapperste gesneuvelde strijders voor het hemelse hiernamaals uit te kiezen.

Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief