François Timoléon de Choisy (1644 - 1724)

   

François Timoléon de Choisy Rechts: Kardinaal van Bouillon

François-Timoléon de Choisy kwam uit Balleroy (Normandië) Hij was de zoon van een Raadsheer en intendant van de Languedoc, kanselier van Gaston d'Orléans en van een vertrouwelinge van Maria van Gonzaga, koningin van Polen. Zijn moeder kleedde hem als meisje tot zijn 18 jaar, om tegemoet de komen aan de grillen van Filippe d'Orléans (1640-1701), de homoseksuele broer van Lodewijk XIV die eveneens vrouwelijk werd opgevoed om geen rivaal van zijn oudere broer te worden en er van hield zich als vrouw te kleden. Filips werd aan het Franse hof als monsieur aangeduid, een titel die was voorbehouden aan de jongere broer van de Franse koning. DeHertog van Saint-Simon schreef over hem: “hij draagt hoge schoenen, is altijd opgesmukt zoals een vrouw, draagt vele ringen, armbanden en overal edelstenen, hij draagt een lange, zwarte, gepoederde pruik langs voor geschikt en linten en strikken overal waar mogelijk, met allerlei soorten parfum.”

De Choisystelde zich onder de bescherming van Kardinaal van Bouillon, (die al op 26-jarige leeftijd kardinaal werd) met wie hij bevriend werd en aan wiens eerherstel hij in zijn latere Mémoires een lang hoofdstuk wijdde.
Na een korte periode als man gekleed te gaan, installeerde de Choisy zich, met goedkeuren van de pastoor, de bisschop (die kwam kijken), de buren, als Juffrouw de Sancy in Saint-Médard.
Zijn oom, de hertog van Montausier, maakte hem evenwel publieke verwijten in de opera waarna juffrouw de Sancy vertrok uit Parijs, en naar Bourges afreisde, waar zij een kasteel kocht en zich installeerde als Gravin van Barres. 

Onder deze naam maakte zij kennis met de lokale adel en notabelen en hun dochters, die hij verleidde onder het goedkeurend oog van hun moeders, die hierin slechts de attenties van een aardige gravin zagen. De Choisy vermaakte zich uitstekend temidden van de in rijke kostuums geklede dames van goede huize en toneelspelers.Op zijn 23e hield de Choisy onder druk van zijn familie op met vrouw te zijn en gaf zich over aan zijn tweede hartstocht, het kansspel. Hij raakte geruïneerd en moest in armoede leven van de opbrengst van zijn kerkelijke beneficiën van Saint-Seine in Bourgondië. In 1676 vergezelde hij Kardinaal de Bouillon naar Rome en kwam daar (kortstondig) tot inkeer. Hij maakte ook kennis met Daniel de Cosnac, bisschop van Valence, over wie hij het uitvoerig heeft in zijn Mémoires.Een carrière in de kerk was voor de Choisy niet weggelegd.Als travestiet maakte hij geen kans op promotie tot bisschop en zijn fortuin had hij vergokt.In 1685 vergezelde hij de chevalier de Chaumont op zijn reis naar Siam (Thailand). Daar werd hij tot priester gewijd en ging hij verder door het leven als Abbé de Choisy. Zijn wedervaren daar beschreef hij in zijn Journal de voyage au Siam. Zijn reis had tot doel de koning van Siam te bekeren tot het Rooms Katholicisme, maar de Siamese koning stond niet echt te popelen om katholiek te worden. Hij stuurde wel ambassadeurs mee terug naar Lodewijk XIV, die met grote praal ontvangen werden.

Ambassadeur de Chaumont overhandigd de konng van Siam een brief Achter hem staat de Choisy.Terug in Frankrijk ontving de Choisy voor zijn moeite de beneficie van de Priorij van Saint-Benoît-du-Sault in 1689 en in 1697 de titel deken van de kathedraal van Bayeux. Hij werd lid van de Académie Française in 1687 en schreef samen met Charles Perrault de Opuscules sur la langue française. Choisy liet een prachtig en soms ook grappig verslag na over een aantal merkwaardige momenten uit het leven van de jonge Lodewijk XIV: Mémoires pour servir à l'histoire de Louis XIV. Hieruit vernemen we details over historische personages waaronder Cosnac, Madame, Monsieur, Nicolas Fouquet, en Jean-Baptiste Colbert, en de hele achtergrond met details van de ongenade en val van Fouquet. Zijn Histoire de la Comtesse de Barres (Geschiedenis van de gravin van Barres) is een aangenaam geschreven werkje gebaseerd op zijn avonturen en veroveringen als jonge vrouw. Het liet een vrolijke en luchtige indruk na van een tijdperk waarvan de werkelijkheid en het dagelijkse leven van de adel ons te weinig bekend is.François Timolén de Choisy (Wikipedia) François Timolén de Choisy (Queer History)


Als je een aanvulling of opmerking hebt over deze site dan kun je een mailtje sturen naar Transarchief